Mituri legate de COVID-19

S-au cam adunat ciudățeniile spuse pe marginea COVID-19, iar unele dintre ele, foarte multe chiar, au legătură și cu ce trebuie sau nu să mâncăm. Cu siguranță nu am să vă spun ceva nou pentru că vă veți da seama rapid că le-ați auzit deja pe la părinți, prieteni sau le-ați văzut răspândite pe FB, însă cred că e important să vorbim despre ele și să rămânem vigilenți în privința lor. Unele dintre ele pot avea consecințe negative, mai ales atunci când oamenii acționează în baza lor și se consideră la adăpost de orice primejdie.

Vă recomand cu această ocazie secțiunea Myth Busters creată pe pagina Organizației Mondiale a Sănătății și dedicată demontării miturilor, tuturor miturilor, nu doar a celor nutriționale, legate de COVID-19. Motivul pentru care a fost creată această secțiune nu este pentru a ne amuza, chiar dacă e firesc să ne și distrăm citind prostiile alea, ci pentru că aceste mituri se pot dovedi periculoase, făcându-i pe oameni să ignore tocmai acele reguli care îi pot proteja cu adevărat și îi pot determina să lase garda jos, crezând în puterea tămăduitoare a usturoiului, de pildă. Usturoiul este, într-adevăr, un aliment sănătos, cu proprietăți antimicrobiene, însă nu avem nicio dovadă că ar proteja oamenii de noul coronavirus.

Un alt mit care circulă în continuare este cel legat de consumul de alcool – acesta nu oferă niciun fel de protecție în fața virusului, ci dimpotrivă, consumul de alcool poate crește riscul apariției unor boli care ne predispun la complicații în urma infectării, cum sunt bolile cardiovasculare.

Și ajungem și la nelipsita supă de pui, acest leac miraculos despre care am mai vorbit atunci când am discutat când am listat miturile legate de tratarea gripei. Supa de pui este la fel de ineficientă în tratarea infecției cu noul coronavirus cum este și în cazul tratării gripei. Mâncați colorat (și prin asta nu mă refer la bomboane colorate sau pufarine), mâncați multe alimente integrale vegetale, faceți mișcare și respectați recomandările organizațiilor competente. Sună plictisitor, știu, nu sună a leacuri-minune, însă e ceea ce știm că funcționează.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat