Cum spălăm fructele și legumele

Câtă importanță acordam când eram copii spălării fructelor și legumelor? Zero! Ba, le mâncam direct de unde le găseam, fără să ne spălăm pe mâini. Ei bine, nu mai trăim acele vremuri, multe s-au schimbat în ultimele decenii. Poluarea a crescut mult, legumele și fructele sunt stropite cu toate nenorocirile și așa mai departe! Dar e foarte important pentru sănătatea noastră să continuăm să mâncăm astfel de alimente. Iar acum, cu amenințarea covidului, mulți se tem de legume și fructe!

Deși nu cunoaștem până astăzi niciun caz de pacient care s-ar fi infectat cu noul coronavirus prin atingerea mâncării sau a ambalajului mâncării, știm deja că acest virus poate supraviețui pe suprafețe chiar și mai multe zile – unele studii spun că ar fi vorba de 3 zile pe suprafețe dure precum metalul sau plastic și o zi pe suprafețe mai puțin dure, precum cartonul.

Cel mai mare risc de a contracta virusul la cumpărături, ne spun specialiștii, rămâne prin atingerea coșului sau a căruciorului. Am observat zilele acestea că supermarketurile au separat deja cărucioarele dezinfectate de cele care au fost atinse și proaspăt returnate, însă tot v-aș sfătui să le ștergeți mânerele cu niște șervețele dezinfectante, chiar și atunci când le luați din zona dedicată celor dezinfectate. Ce mai puteți face este și să folosiți niște mănuși de unică folosință la cumpărături, de multe ori și acestea fiind puse la dispoziție de supermarketuri. Eu nu intru fără mănuși în magazin.

Dacă am făcut toate acestea și am ajuns acasă, următorul lucru important este să ne spălăm pe mâini 20 de secunde și apoi să trecem la curățarea fructelor și legumelor. Trebuie să acordăm o atenție specială acelora care nu vor fi gătite. Le puteți spăla în apă călduță cu puţin săpun de vase, și e indicat chiar să folosiți o perie foarte moale sau un burete pentru a le spăla temeinic în această soluție. Apoi clătiți-le foarte, foarte bine și spălați și peria sau buretele între utilizări.

Le lăsați să se usuce de tot și apoi sunt bune de consumat. Am auzit povești despre soluții cu oțet, despre care știm deja că e eficient în înlăturarea pesticidelor, însă nu avem niciun studiu care să ne confirme că acesta ar fi eficient în uciderea virusurilor, așa că rămânem la apă cu săpun, da?

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat