Cum să profităm de substanțele nutritive din verdețuri

Sper că v-am convins deja să mâncați mai multe verdețuri. Mai multe legume, leguminoase, mai multe fructe, mai multe cereale integrale, mai multe semințe și, așa cum recomandă și Organizația Mondială a Sănătății, mai puțină carne și spre deloc grăsimi saturate.

Astăzi vreau să vorbim despre cum vă puteți asigura că stoarceți din legume maximum de substanțe hrănitoare. S-au făcut și pe tema aceasta niște studii care au scos în evidență faptul că putem rata ocazia de a scoate ce e mai bun din legume dacă nu le combinăm cu ce trebuie.

Atunci când unor participanți la un studiu le-a fost dată o salată cu spanac, salată, morcovi și roșii, plus o sursă de grăsime, conținutul de carotenoizi din sânge a crescut spectaculos în 8 ore. Absorbția antioxidanților a fost, așadar, sporită de consumul de grăsimi. Cum majoritatea fructelor și legumelor bogate în carotenoizi sunt sărace în grăsimi, secretul stă așadar în adăugarea unei surse de grăsimi.

Evident, nu vă recomand tot felul de dressing-uri uleioase sau sosuri cu brânză și ou, ci tot surse vegetale de grăsimi. Cel mai bine ar fi, așadar, să adăugați grăsimi nesaturate. Adăugarea unui avocado, de pildă, poate tripla cantitatea substanțelor nutritive solubile în grăsime din sânge (licopenul din roșii este o astfel de substanță). Același efect îl puteți obține cu nuci sau semințe și e bine de știut că nu trebuie neapărat să le consumați în același timp. Dacă nu vă place să adăugați semințe sau nuci în salate, le puteți ronțăi după masă. Dacă vă plac dressing-urile încercați unul cu tahini (din semințe de susan) sau unul din caju.

Roșiile merg bine și cu uleiul de măsline despre ale cărui beneficii am vorbit într-o rubrică anterioară. Joan Blake, profesor de nutriție la Universitatea Boston ne spune că gătirea roșiilor sau servirea lor cu un pic de ulei de măsline crește absorbția fitonutrienților.

Ce trebuie să reținem este că anumite vitamine – cum sunt vitaminele A, D, E și K, au nevoie să fie consumate împreună cu o sursă de grăsime ca să poată fi absorbite la nivelul intestinului. Atunci când le asigurăm o absorbție optimă efectele bune se țin în lanț – știm, spre exemplu, că vitamina D ne ajută apoi să luăm mai mult calciu din mâncare.

Sărbători cu bine, nu facem excese, da?

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Starea Nației 16 aprilie 2020

Matrix

Dezvoltare web