Bolile rinichilor și dieta

O altă chestie de care devenim conștienți cu toții mult prea târziu este faptul că rinichii se deteriorizează. 10% din populația globului este afectată de boala renală cronică, iar în prezent 70 de milioane de europeni și-au pierdut deja o parte din funcționalitatea rinichilor și riscă să devină dependenți de dializă sau să necesite un transplant.

Asociația Europeană Renală ne atrage atenția că nu putem pune creșterea incidenței bolilor de rinichi doar pe seama fenomenului de îmbătrânire demografică. Aceasta este o parte a explicației. Cealaltă parte are legătură cu o creștere a incidenței obezității, diabetului zaharat de tip 2 și a hipertensiunii arteriale. Adică a acelor probleme generate de un stil de viață care poate fi schimbat. E cu atât mai important să acționăm cu cât e foarte posibil să nu știm că suferim deja de o formă de disfuncție renală. Iar acest lucru se datorează faptului că în fazele incipiente oamenii nu experimentează niciun fel de simptome.

Să începem discuția despre dietă cu o informație care îi va face mulți ”nutriționiști” de pe la noi să strâmbe din nas. Două studii publicate recent, efectuate în Olanda și Coreea de Sud, au arătat că dietele bogate în proteine au potențialul de a deteriora rinichii. Dieta Atkins sau dietele cetogenice – da, așa se spune pe românește, de la cetoză – în care între 20 și 25% din necesarul zilnic de calorii este asigurat de proteine, pot duce la un declin rapid în funcțiile rinichilor – ne atenționează cercetătorii. Eu am ținut prostia asta cetogenică și da, pe termen scurt e ok, apoi e un coșmar pentru sănătate, la mine s-a văzut pe analize.

Nu toate proteinele sunt la fel de rele pentru rinichi – o altă cercetare publicată în Jurnalul American al bolilor de rinichi a descoperit că o creștere cu o treime a ponderei proteinelor vegetale în totalul aportului de proteine a condus la scăderea riscului de mortalitate în cazul celor care aveau boli renale cronice. Așadar, se pare că rinichii gestionează mai bine proteinele de origine vegetală, decât pe cele de origine animală. Mai multe fructe și legume înseamnă totodată o reducere a acidității din corp, aceste alimente creând un mediu alcalin care scade considerabil inclusiv riscul de a face pietre la rinichi.

Așadar, fructe și legume pentru rinichi sănătoși, nu diete-minune.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat