Nu prea am vorbit despre ciuperci, nu? Asta și pentru că nu sunt propriu-zis plante, deși sunt consumate mai ales de către cei care au o alimentație bazată pe plante. Ciupercile aparțin unui alt regn: cel al fungilor, din care fac parte și mucegaiurile. Era păcat să nu vorbim și despre ele pentru că sunt genul de alimente pe care ar trebui să le introduceți cât mai des în alimentația voastră. Proaspete, congelate, umplute, în supe, omlete, plăcinte, nu contează, important este să le mâncați mai des. Eu cred că nu există zi în care să nu le consum.
Motivul pentru care ar trebui să le consumați mai des este acela că se numără printre cele mai bune surse de ergotioneină – un aminoacid cu proprietăți deosebite. Cercetătorii au ajuns la concluzia că acest aminoacid ar putea juca un rol de protecție pentru celule. Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au spus chiar că ar putea fi considerată o nouă vitamină. Nu s-a întâmplat asta, însă dacă s-ar fi întâmplat ar fi fost prima vitamină nouă de la B12 încoace, care a fost clasificată în 1948.
E important de știut că ergotioneina este stabilă la căldură, adică nu este distrusă prin preparare termică, așa că puteți găti liniștiți ciupercile. De fapt, ar fi bine să o faceți pentru că ciupercile crude conțin o toxină numită agaritină pe care nu e recomandat să o consumăm. 30 de secunde de încălzire a ciupercilor la cuptorul cu microunde sunt suficiente pentru a elimina aproape integral toxina. Congelarea elimină și ea o parte din toxină, însă nu și deshidratarea. Dacă obișnuiți să folosiți acele ciuperci deshidratate care se găsesc în supermarketuri este bine să le fierbeți măcar 5 minute înainte de a le băga în supe sau risotto sau ce mai faceți voi cu ele.
Ciupercile pleurotos conțin, spre exemplu, de 9 ori mai multă ergotioneină decât următorul competitor – fasolea neagră. Toate ciupercile sunt sănătoase, însă, inclusiv banalele champignon pe care le găsiți cel mai ușor, fiind și o sursă bună de vitamine din complexul B. Eu le prefer pe grătar, cu un sos de usturoi și mărar alături, sau ca bază pentru un sos delicios de paste, însă vă puteți face de cap cum vreți voi cu ele. Atenție, vorbesc de ciupercile care nu produc experiențe psihedelice, n-am început vreo serie specială cu episodul de ieri despre CBD.