Am rămas dator cu o discuție despre mult-lăudatul ulei de măsline. Lăudat pe bune, din fericire. Uleiul de măsline este o componentă esențială a dietelor mediteraneene – considerate a fi printre cele mai sănătoase regimuri alimentare din lume. Dieta mediteraneană este asociată longevității și unui risc redus de a dezvolta boli cardiovasculare, cancer, demență. Cu alte cuvinte, oamenii aceștia nu trăiesc doar mult, ci și bine, cum ne dorim cu toții, de altfel. Mai multe, însă, despre acest stil de viață și obiceiurile alimentare ale locuitorilor din aceste zone găsiți într-o carte despre care v-am mai povestit aici – numită Zonele Albastre.
Revenind la uleiul de măsline, acesta este bogat în antioxidanți și grăsimi mononesaturate – 73%. Din 100 de grame de ulei de măsline, 10.5 grame sunt grăsimi polinesaturate, din care 0.76 grame de omega 3, restul fiind 9.7 grame de Omega-6 – ceea ce înseamnă că avem de 12 ori mai mult Omega-6 decât Omega-3. Tot e mai mult decât raportul la care am zis că ar trebui să tindem, cel de 4 la 1, dar măcar nu e 200, cum se întâmplă cu uleiul de floarea soarelui.
În ultimii 50 de ani au fost făcute multe studii care au pus în evidență beneficiile consumului de ulei de măsline. Pe lângă faptul că reduce riscul dezvoltării bolilor de inimă, acesta mai reduce și riscul depresiei, riscul de a dezvolta cancer mamar și are un rol protector asupra ficatului. Hei, dar de când ne alegem noi alimente pentru că ne fac bine? Dă, frate, o găleată de cartofi prăjiți în ulei de palmier! E, în cazul uleiului de măsline ne poate convinge și gustul, mai ales dacă alegem un ulei de calitate, proaspăt, nefiltrat, obținut din prima presare a măslinelor.
Pe lângă faptul că ar trebui să evităm prăjelile în general, trebuie să avem în vedere că uleiul de măsline nu se pretează utilizării la temperaturi ridicate, având punctul de fumegare cel mai scăzut dintre uleiurile despre care am vorbit până acum: în jur de 200°C. Dar așa, când e nevoie de foarte puțin ulei, să călim niște legume, de pildă, merge. Eu îl folosesc. Desigur, merge excelent în salate, paste, puteți da savoare legumelor la cuptor sau la abur. Unii se jură că-l mănâncă direct pe pâine, pentru că e atât de bun! Hai, că mi s-a făcut poftă!