Tu de unde îți iei vitamina D?

Știm foarte puține lucruri despre cât de prost stăm, de fapt, cu vitamina D. Mă rog, domnul Dragnea știa foarte bine, dar dânsul e puțin ocupat, într-un loc în care chiar sunt probleme cu vitamina D, pentru că nu prea bate soarele…

Pentru că analizele sunt într-adevăr foarte scumpe nici nu primim foarte des recomandarea de a ne testa nivelul de vitamina D din sânge. Avem totuși câteva date adunate la nivel global care ne spun că cel puțin în perioada iernii peste 50% din oameni nu ating un nivel adecvat (30-55 nanograme pe mililitru). Tot aceste date ne arată că persoanele vârstnice, precum și femeile însărcinate sunt mai predispuse la a dezvolta această deficiență.

Pe vremea când am apărut noi, ca specie, prin Africa tropicală – vă amintiți cu siguranță – ne era destul de ușor să producem vitamina D – prin simpla expunere la soare. Nu lucram în birouri și nici nu ne acopeream cu haine așa cum o facem astăzi. Chiar, frate, ce idiot o fi zis: bă, eu cred că o să mă îmbrac…

Nu putem, însă, trage concluzia că nivelul de vitamina D la care ajungeam atunci este optim întrucât e posibil să fi produs, în acele condiții, mai mult decât aveam nevoie. Ce putem face în schimb, este să ne uităm la cum se corelează nivelurile scăzute de vitamina D cu tot felul de boli. O meta-analiză publicată în Jurnalul American de Sănătate Publică a analizat 32 de studii făcute între 1966 și 2013, evidențiind faptul că un nivel de sub 30 nanograme pe mililitru a fost asociat cu rate mai mari de mortalitate, precum și cu rate mai mari de cancer mamar și colorectal, boli cardiovasculare și diabet. O altă corelație pe care au pus-o în evidență studiile recente este aceea dintre deficitul de vitamina D și depresie, anxietate și atacuri de panică. Hă!

Cercetătorii de la Harvard ne atenționează că la nord de paralela 37, unde ne regăsim și noi, sinteza prin expunere la soare în lunile de iarnă este insuficientă, așa că ar trebui să suplimentăm. Eu o fac. E foarte greu să ajungi la supradoză de vitamina D – o doză sigură este undeva în jur de 1000 unități internaționale pe zi. Așadar, vorbiți cu un medic despre asta, faceți niște analize sau suplimentați, pur și simplu, așa cum o fac și eu. Dacă nu vreți să luați suplimente, e bine de știut că există astăzi și alimente fortificate cu vitamina D. Căutați-le!

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat