Să luăm și să păstrăm distanța

Avem talentul de a ne pierde în detalii inclusiv în situații de criză, cum este cea pe care o traversăm acum. Din acest motiv, vă propun să ignorăm sfaturile primite pe watsapp, cu vitamina C, cu ce medicamente trebuie și ce medicamente nu trebuie să iei, și să rămânem cu esențialul – distanțarea socială. Că-i spunem așa sau izolare fizică, nu contează, important de reținut este că de noi depind viețile celorlalți, în acest moment. De fiecare dintre noi în parte și de cum înțelegem să ne purtăm în săptămânile care urmează.

Am auzit cu toții zilele acestea despre cât de importantă este “turtirea” curbei. De ce este importantă? Consensul în rândul epidemiologilor și virologilor din întreaga lume este că acest virus va ajunge să infecteze între 40 și 70% din populație.

Acesta este un fapt cu care trebuie să ne resemnăm. Ce putem controla este cât de repede ajunge virusul la cei mai vulnerabili și la câți ajunge, astfel încât să nu dăm peste cap sistemul medical.
Da, știu ce spuneți, sistemul nostru e deja dat peste cap. Ei bine, am văzut ce se întâmplă în Italia. Orice sistem medical are limite – paturi de terapie intensivă, cadre medicale, ventilatoare, aparate de intubat – toate acestea ne pot ajuta doar dacă sunt suficiente.

Sigur că trebuie să ne punem presiune pe autorități să se pregătească pentru cel mai sumbru scenariu, însă acesta este cel mai prost moment din lume pentru a lăsa totul în seama lor. Cât de împovărat va fi acest sistem și în ce măsură va fi capabil să se ocupe de cei mai grav afectați, ei bine, asta ține de noi toți.

Așadar, esențialul cu care trebuie să rămânem în toată această nebunie, dincolo de spălatul pe mâini 20 de secunde și cu atenție, plus celelalte sfaturi ale autorităților, este acesta: păstrăm distanța și ne izolăm cât mai mult posibil. Anulați întâlniri, evenimente, lucrați de acasă și încurajați asta oriunde puteți, nu vă vizitați rudele și prietenii, practic purtați-vă mereu ca și cum ați fi deja infectați.
E posibil să fiți. Știm deja că acest virus poate fi transmis și de persoane care nu prezintă niciun simptom, chiar dacă ministrul sănătății nu a aflat încă această informație.
Lumea noastră nu va mai arăta la fel după pandemie, dar haideți să facem astfel încât cât mai mulți dintre noi să aibă ocazia să răsufle ușurați atunci când se va sfârși. Stați în casă.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat