Să acceptăm emoțiile: ale noastre și ale celor din jur

Am dat de curând peste o carte scrisă de Matt Haig – Gânduri de pe o planetă nervoasă. Nici că se putea un moment mai bun având în vedere că trăim zilele acestea într-o stare continuă de stres, amplificată de tot ceea ce citim și tot ceea ce auzim. Nu suntem nici pe departe în scenariul în care ne putem permite să ne deconectăm de la tot și toate, este important să ținem pasul cu noile recomandări și reguli ce trebuie respectate pentru a evita răspândirea noului coronavirus. În același timp, e important să știm și când e cazul să luăm o pauză și să ieșim cu nasul din telefoane.

Am pentru voi câteva sugestii, preluate din această carte, care să ne ajute să trecem mai bine peste această perioadă supraîncărcată cu informații care ne declanșează stări de anxietate. Sunt multe sfaturi în această carte, însă unul pe care l-am mai regăsit și în alte cărți și cu care rezonez este acela de a ne accepta emoțiile și de a lăsa lucrurile să se întâmple.

De multe ori ne panicăm cu privire la panică și facem acest lucru și cu panica celor din jur – exagerăm gravitatea ei. Autorul numește această stare meta-panică. E important să ne acceptăm ca ființe capabile să resimtă emoții și care trebuie să-și elibereze cumva frica. Frica ne-a fost necesară din cele mai vechi timpuri, pentru a ne proteja de diverse pericole. Atât timp cât o acceptăm ca pe o emoție, și nu ca pe o informație validă și o sentință despre lume, suntem ok. Va trece.

Alte sfaturi utile – să nu credeți că trebuie să fiți mereu acolo, pe telefon sau pe Facebook. Sau cu televizorul deschis. Ne permitem câteva ore pe zi de neactualizare, chiar și în astfel de momente. Din aceeași zonă – haideți să acceptăm și incertitudinile ca parte din viața noastră. Asta se aplică și atunci când așteptăm un răspuns din partea cuiva sau o reacție. Să acceptăm că nu există răspunsuri la toate întrebările.

Și închei cu faptul că atunci când auzim numai știri negative nu înseamnă că nu se întâmplă și lucruri bune. Dimpotrivă. Se întâmplă chiar acum, zeci de mii de oameni de știință lucrează pentru a găsi soluții la tot felul de probleme, inclusiv la aceasta cu care ne confruntăm în prezent.
Aveți grijă, așadar, și de mintea voastră. N-o scăpați pe câmpii…

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat