O boală grea: dezinformarea

Organizația Mondială a Sănătății a declarat miercuri, 11 martie, că situația generată de noul coronavirus este pandemie. Și a apărut panica. Pandemieeee! vai, muriiim! Da, oamenii tind să asocieze acest termen cu severitatea unei boli, deși în realitate, el nu are legătura cu asta. Pandemie poate fi și un anumit tip de herpes, de pildă.

Așadar, pandemia, conform unui dicționar de epidemiologie publicat de Oxford University Press, are legătură cu răspândirea la nivel mondial a unei boli, și nu cu gradul ei de mortalitate. În 2009, spre exemplu, ne-am confruntat cu pandemia de gripă porcină H1N1. Unul din 5 oameni se infecta cu gripa porcină însă mortalitatea a fost relativ scăzută, de 0.02%. Așadar, decizia de a declara o pandemie are de-a face în primul rând cu faptul că depășește granițele internaționale și apoi cu faptul că trebuie abordat la nivel internațional diferit de cum sunt abordate epidemiile. În momentul de față, Organizația Mondială a Sănătății consideră că ne confruntăm cu prima pandemie din lume pe care o putem controla.

Pentru a o putea controla, însă, toți trebuie să participăm, să ”ne facem datoria”. Să luăm în serios măsurile anunțate de autoritățile competente și să nu împrăștiem tot felul de informații aflate de la mama unei foste colege despre care știm noi că știe pe nu știu cine de la nu știu ce spital.

Zilele acestea ne-am confruntat din păcate și cu astfel de snoave care au făcut mai mult rău decât bine. Dacă vrem să trecem cu bine prin aceasta, adică să diminuăm răul, trebuie să fim responsabili și să înțelegem că vești precum “se închide Bucureștiul“ sau “tratamentul magic pentru coronavirus este X“ nu fac decât să determine lumea să se îmbulzească în farmacii și supermarketuri, contribuind direct la răspândirea virusului prin crearea unor aglomerări. Dacă mai adăugăm la asta și faptul că epuizăm stocuri de medicamente de care alții poate chiar au nevoie, ca să le ținem noi în casă, poate voi avea nevoie… e suficient să înțelegem de ce trebuie să nu dăm curs știrilor alarmiste.

Deci, respectați măsurile de igienă, stați în casă, limitați contactul cu alții și, pentru numele lui Dumnezeu, nu mai răspândiți toate prostiile pe care le primiți.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Starea Nației 16 martie 2020

Dezvoltare web