Nucile îngrașă?

Am recomandat des în această rubrică nucile și semințele. În orice formă vrem noi: ca gustări, incorporate în salate, supe, smoothie-uri sau batoane. Din păcate, foarte mulți cred că… băi, nucile astea îngrașă, nu sunt bune. Fără îndoială, nucile și untul de nuci sunt alimente bogate atât în substanțe nutritive, cât și în calorii. Două linguri de unt de nuci sau de semințe pot să conțină aproape 200 de calorii. Nu-s tocmai de colo, mai ales atunci când alegem să ne chinuim cu diete care ne fac să ne calculăm caloriile la fiecare masă și gustare. O prostie imensă, v-am mai spus, dar asta e o chestie pe care nici eu n-am acceptat-o decât după ce am văzut pe pielea mea cât de rău e pentru organism e să te hrănești numărând caloriile.

Revenind la nuci, teama de îngrășare nu este acoperită de studiile desfășurate până în prezent. Dr. Michael Greger vorbește într-una din cărțile sale despre 20 de studii clinice privind corelația dintre nuci și creșterea în greutate și despre cum niciunul dintre acestea nu a indicat o astfel de asociere.

Ba mai mult. Atunci când subiecții au adăugat o mână sau două de nuci la dieta lor obișnuită aceștia fie au slăbit, fie și-au păstrat greutatea inițială. Cum explicăm asta? Ideea că nu ne îngrășăm pentru că mâncatul nucilor presupune mult lucru mecanic nu a fost confirmată de studii, nici aceea că nu reușim să digerăm caloriile din nuci, din cauza învelișului lor dur. Singura teorie care pare să stea în picioare până acum este aceea a compensației dietetice. Potrivit acesteia, nucile sunt atât de sățioase încât ne suprimă pofta de a mânca mai mult din alte alimente. Cam asta ar fi 70% din explicație, însă, întrucât la ora actuală consensul e că atât se compensează din aportul caloric oferit de nuci, în acest proces de compensație dietetică. Restul explicației are legătură cu faptul că nucile ar stimula metabolismul.

Și aici s-au făcut niște studii care au arătat că cei care consumă nuci ard într-un interval de 8 ore cu 11 grame mai multe grăsimi decât cei care nu consumă nuci, însă consumă aceeași cantitate de grăsimi și calorii ca primii. Deci, nucile sunt bune și e bine să le includeți în alimentația voastră, de unde, la schimb, puteți să mai scoateți dintre prostii.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat