Mișcare pentru un sistem imunitar puternic

V-am spus că slăbitul se produce la bucătărie, nu la sală. Deci nu ar trebui să vă îngrășați în perioada asta, dacă vă alimentați corect. Pe de altă parte, cercetătorii ne spun că exercițiile fizice pot îmbunătăți de până la cinci ori capacitatea sistemului imunitar de a combate o infecție. Deci, e vital să facem cât mai multe exerciții fizice, în această perioadă.

Știu, e foarte tentant să ne prăbușim în canapele în fața televizoarelor. Dar… Aproximativ 95% dintre infecții apar la nivelul suprafețelor acoperite cu mucoase (deci, umede), cum ar fi ochii, nările și gura. De unde și sfatul de a nu nu duce mâna la față. Aceste suprafețe sunt protejate de niște anticorpi numiți IgA (imunoglobulina de tip A) care creează o barieră imunologică și împiedică virusurile să pătrundă în corp. Studiile de până acum ne-au arătat că exercițiile fizice moderate amplifică producția acestui tip de anticorpi, îmbunătățind astfel funcția imună. Avem multe studii care arată că mișcarea reduce riscul infecțiilor virale, însă nu avem încă suficiente date care să ne arate în mod concludent același lucru și despre infecțiile bacteriene.

Pentru a putea culege cât mai multe beneficii de pe urma activității fizice, Colegiul American de Medicină Sportivă recomandă 150 de minute de exercițiu fizic pe săptămână – adică în jur de 30 de minute, de 5 ori pe săptămână. Nu e mult și nu e nici măcar obligatoriu să ne ținem de această recomandare. Putem începe cu mai puțin. Important e să ne punem în mișcare. Desigur, în perioada asta, nu merge la sală. Trebuie să găsim activități pe care să le putem face acasă sau chiar în aer liber, dar nu în zone aglomerate. Mulți antrenori din săli de fitness au creat deja clase online pentru a-i ajuta pe clienții lor să continue mișcarea chiar și în izolare.

Ce mai puteți face în casă, spre exemplu, pentru creșterea masei musculare sunt exercițiile cu greutăți și corzi elastice, dacă aveți deja sau intenționați să comandați, sau cu propria greutate corporală. Aveți multe materiale pe net, recomand canale care au cel puțin câteva milioane de abonați, ale unor oameni cu abordare științifică privind hipertrofia musculară.

Nu uitați, mișcarea e esențială pentru construirea sau menținerea unui sistem imunitar puternic. Spor!

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat