Ce mâncăm pe timp de pandemie (I)

Tare mi-e frică de faptul că nu vom ieși doar mai pufoși din această carantină, ci și mai bolnavi, dacă nu avem grijă ce băgăm în noi. Mă uitam zilele acestea la tv, la ce cumpără lumea în cantități industriale și ce să vezi? Mezeluri, carne tocată, ulei de floarea-soarelui cu baxurile. Mda, nu toată lumea se uită la Starea sănătății, nu? Sau nu am rămas cu nimic din discuția despre uleiuri? OK, nu luăm ulei de măsline că e mai scump, asta pricep. Dar cel de rapiță, pe care l-am lăudat în privința raportului Omega 6 – Omega 3, stă în continuare neatins pe rafturi, deși în unele magazine nu este mai scump decât cel de floarea soarelui.

Haideți să ne amintim de ce e important să fim atenți la acest raport. O cantitate mare de Omega 6 crește procesele inflamatorii din organism. În ultimele trei decenii, cantitatea de omega 6 din dietele occidentale a crescut semnificativ, de la un raport de 1 la 1 la unul de 20 la 1 iar acest fapt s-a corelat cu o creștere a prevalenței obezității și a incidenței unor boli corelate cu inflamația cronică, precum boala ficatului gras non-alcoolic, bolile cardiovasculare, artrita reumatoidă, boala inflamatorie intestinala și chiar Alzheimer.

Uleiul de floarea soarelui are de 200 de ori mai mulți acizi grași Omega-6 decât Omega-3, pe când cel de rapiță are de doar 2 ori mai mulți acizi grași Omega-6. Având în vedere că vom sta mult timp în casă și vom găti mai des decât de obicei, ar fi indicat să ne gândim și la cât ulei punem în mâncare și de care fel. Știu, mulți vor zice că asta e ultima noastră grijă, cât omega 6 mâncăm și că ce e important este să avem ce pune pe masă în momente de criză. În realitate, însă, este extrem de important ce punem pe masă din două mari motive: 1. ne dorim să ne ajutăm organismul să se lupte, dacă e cazul, cu acest virus, iar multe reacții inflamatorii în organism nu ajută, știm asta deja. Și 2. chiar nu ne dorim să ne creștem șansele de a avea nevoie de spital în perioada care urmează. E cazul să menajăm nu doar sănătatea noastră, ci și capacitatea sistemului nostru medical de a face față situației grave în care ne aflăm. Și tocmai pentru că e cazul să o facem vom vorbi despre ce mâncăm și mâine.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat