Am dat zilele trecute peste un articol despre colină. Nu colinele de la geografie, e vorba de nutrientul numit colină. Articolul în cauză – scris pe un ton alarmist, sugera că o dietă bazată pe plante nu poate asigura aportul necesar de colină.
M-am documentat și am înțeles așa: colina este importantă pentru sănătatea creierului și a ficatului, reglarea metabolismului, precum și pentru formarea unui neurotransmițător (acetilcolina), care face posibilă transmiterea impulsurilor nervoase. E, colina asta nu se găsește numai în carnea de vită, ouă, produse lactate, peşte şi pui – așa cum sugerează acest articol. Pentru că multe articole se scriu pentru că industria…
Iată câteva surse vegetale de colină:
100 grame de boabe soia uscate conțin 116 mg colină. Ca să faceți o comparație și să vă dați seama că nu e atât de greu de echivalat conținutul de colină din produsele de origine animală – un ou mare conține undeva la 113 mg de colină. Alte surse vegetale sunt: cartofii (un cartof mare conține 57 de mg), două căni de fasole fiartă – 108 mg, o jumătate de kilogram de conopidă, broccoli sau varză de Bruxelles – 200 mg. O mai găsim și în arahide, mazăre, porumb, grâu, ovăz, spanac, și în cantități mai mici în fructe.
Ce, nu vă face nimic cu ochiul? Atunci puteți suplimenta cu lecitină. A, știați că suplimentele de fosfolipide esențiale, promovate de industria suplimentelor în reclame în care vi se sugerează că puteți pierde nopți la bar fără griji dacă luați pastila-minune nu sunt altceva decât lecitină de soia? O linguriță de granule de lecitină conține 250 mg de colină, din 400, cât avem nevoie într-o zi. Băi, ce înseamnă să citești, frate, afli lucruri incredibile!
Deci, o dietă bazată pe fructe și legume nu are de ce să fie deficitară în colină. Ce se întâmplă când luăm în exces? Un jurnal de medicină britanic a publicat un studiu care a analizat consumul de ouă și a ajuns la concluzia că N-oxidul de trimetilamină – un produs secundar, apărut în digestia colinei pe care o luăm din ouă, este corelat cu un risc mai mare de atac de cord și atac cerebral. Deci, atenție, da? Ne putem asigura necesarul și fără a mânca o omletă din 8 ouă, cum fac eu sâmbăta.