3 mituri despre somn

Am mai discutat despre somn, legătura dintre somn și sănătate este foarte importantă și mulți nu realizează asta. Mă simt mult mai bine și am devenit mult, mult mai calm și mai productiv de când am făcut o religie din cele 7-8 ore de somn pe zi și de când am investit serios într-o saltea și o pernă foarte bune. Societatea asta prost făcută ne cere să fim mereu în priză și din în ce mai productivi. Îi auzi pe unii: „Am dormit doar 3 ore aseară dar mă simt în formă”. Tati, ești prost! Că nopțile nedormite nu se văd acum, pe loc. Se adună și vei afla rezultatul peste 10-15 ani, când te vei întreba: dar de ce am boala asta?

Am citit mult despre somn în ultima perioadă. O carte bună este cea a lui Jonathan Crary – Capitalismul târziu şi sfârşitul somnului, pe care v-o și recomand cu această ocazie. Doi experți în somnologie – David Rapoport și Rebecca Robbins – găsiți un interviu cu cei doi pe canalul de YouTube Science Insider, demontează următoarele trei mituri:

1. Dormim mai bine atunci când bem alcool înainte de culcare. Experții ne avertizează că deși ne poate ajuta să adormim mai repede, consumul de alcool, chiar și cel moderat, afectează calitatea somnului, suprimând la început acea fază a somnului în care avem vise. Pe măsură ce alcoolul se metabolizează, faza REM, caracterizată de mișcări rapide ale ochilor, poate reveni la un moment inoportun, afectând alte faze ale somnului.

2. „5 ore de somn pe noapte sunt suficiente“ sau… organismul nostru se adaptează la mai puțin somn decât este recomandat (și anume 7-8 ore pe noapte). Nu. Studiile realizate până acum ne arată două lucruri: unu – că nu ne pricepem deloc să estimăm cât de tare ne afectează lipsa somnului performanța și abilitățile cognitive, crezându-ne mult mai zmei decât suntem, și doi – lipsa somnului ne predispune la o serie de boli: obezitate, boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 2 și chiar anumite forme de cancer.

3. Dacă stăm întinși în pat cu ochii închiși ne odihnim la fel de bine ca și cum am dormi. Nu. Somnul este un proces complex, care presupune mai multe cicluri și care nu poate fi înlocuit de simpla tolăneală în pat.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat