Uleiuri rele: azi, uleiul de palmier

O știți pe-aia cu adevărul e ca uleiul. E, dar de care ulei, frate? Că există uleiuri și uleiuri. Unele bune, altele foarte rele. Și-am zis să începem discuția asta cu celebrul ulei de palmier, adică acel tip de ulei pe care îl consumăm cu toții deși nu avem habar. Cu siguranță nu vom regăsi acest ulei în prea multe gospodării din România, însă îl vom regăsi în tot felul de alimente procesate pe care le consumă românii, precum și în bucătăriile restaurantelor. Adică, întrebați când dați comanda: ce ulei folosiți? Să vedeți cât de mândru e chelnerul când vă spune: ulei de palmier!

Acest ulei a devenit din ce în ce mai folosit în ultimii ani întrucât este foarte ieftin și rezistă la prăjiri repetate. Motivul pentru care este atât de ieftin este acela că suportă altcineva costurile, mai precis aceia care trăiesc în locurile în care este cultivat. Cultivarea excesivă a arborelui din care se obține uleiul a dus la defrișări, distrugerea habitatelor urangutanilor, eroziunea solului și poluare în țări precum Indonezia, Malaezia și Columbia. Să mai adăugăm și că acest ulei nu este folosit doar alimentar, ci și în producția biocarburanților, motiv pentru care parlamentarii europeni au solicitat Comisiei Europene să elimine treptat până în 2030 utilizarea uleiului de palmier în acest scop.

Așadar, dezastru ecologic. Alimentar, nu e cea mai bună alegere pe care o putem face. Uleiul de palmier conține aproape 50% grăsimi saturate – care au fost asociate de-a lungul timpului cu un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare și obezitate. Ca regulă generală, cu cât un ulei este mai bogat în grăsimi saturate, cu atât va deveni mai solid la temperatura camerei. Un alt lucru important de notat în cazul uleiurilor este conținutul de grăsimi esențiale omega 6 și omega 3, și proporția dintre acestea. Din 100 de grame de ulei de palmier, doar 9.3 grame sunt grăsimi polinesaturate, din care doar 0.2 grame de omega 3, restul fiind 9.1 grame omega 6 – ceea ce înseamnă că avem de 45 de ori mai mult Omega-6 decât Omega-3.

Ceea ce e nasol. De ce? Vă spun mâine, când vom vorbi despre un ulei bun pentru sănătatea noastră: cel de rapiță.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat