Deci, uleiul de palmier ne face rău. Am zis ieri de ce. Să vorbim și despre un unei bun: cel de rapiță. Nu v-ați fi așteptat, nu? Pentru că suntem mult mai obișnuiți cu întrebuințarea lui industrială și, mai nou, cu cea din social media. An de an Facebook-ul și Instagram-ul sunt inundate de ședințele foto făcute în lanul de rapiță. Aflați că rapița dă bine nu numai în poze, ci și în farfurie!
Un mit care circulă în privința uleiului de rapiță este acela că e toxic tocmai pentru că e folosit în scopuri industriale. Dacă așa ar sta lucrurile, atunci ce ne facem cu porumbul, fraților, care e în toate! Orice ulei poate fi folosit în scopuri industriale, iar în cazul rapiței există soiuri destinate în mod special consumului uman. Dacă am evita produse alimentare doar pentru că au și aplicații industriale, e bine să știm că nu am avea probabil ce să mâncăm pentru că ar trebui să evităm foarte multe alimente: de exemplu, se produc adezivi și mase plastice din cereale. Așadar, uleiul alimentar de rapiță este una dintre cele mai sănătoase grăsimi de gătit. Are un conținut scăzut de grăsimi saturate și un conținut bogat de grăsimi nesaturate inclusiv acizi grași omega-3.
Ziceam că uleiul de palmier are un raport omega 6 – omega 3 de 45 la 1. Ei bine, pe lângă un conținut mult mai mare de acizi grași esențiali, uleiul de rapiță are un raport de 2 la 1, atenție, chiar mai bun decât uleiul de măsline (un alt ulei bun de altfel, despre care vom vorbi separat într-o rubrică viitoare). La fel ca uleiul de măsline, cel de rapiță este bogat în grăsimi mononesaturate – 63%. În plus, acest ulei conține cantități semnificative de fitosteroli care reduc absorbția colesterolului în corp. La fel ca multe uleiuri vegetale, este bogat în vitamina E, foarte eficientă ca antioxidant și capabilă să protejeze pielea de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Niște nemernici!
Ce mai e important de știut, și asta ne zice chiar un expert în nutriție al Școlii de sănătate publică de la Harvard, Guy Crosby, este faptul că uleiul de rapiță reduce nivelul colesterolului LDL precum și riscul de a dezvolta boli de inimă. Pentru a culege cât mai multe beneficii, alegeți un ulei presat la rece și evitați, pe cât posibil, prăjirea lui.