Țepe numite diete: isteria Paleo

Continuăm să discutăm despre dietele minune. Sigur ați auzit de dieta Paleo, inspirată din ceea ce – credeau unii – obișnuiau să consume strămoșii noștri… A, păi, dacă dieta asta o țineau strămoșii, atunci sigur e bună. Ia, spune-ne mai multe! Dieta a și fost numită Dieta Omului Cavernelor sau a Epocii de Piatră. Ea a cunoscut mai multe modificări de-a lungul timpului și umblă vorba că ar reveni în trend în 2020. Ieeei!

Când a apărut această idee? Prin 1985, oamenii se chinuiau să înțeleagă de ce se confruntă cu o explozie de boli cardiovasculare, diabet, cancer…
Un jurnal britanic de nutriție publică un articol potrivit căruia bolile cronice ar fi apărut ca urmare a faptului că omul modern nu mai se mai hrănea ca strămoșii săi din Paleolitic. Prin urmare, ar trebui să revină la dieta vânătorilor și culegătorilor de atunci.
Logic, nu? Daaa, au zis oamenii! Nuuu! Pentru că speranța de viață a unui om în paleolitic era de 25-30 de ani. Deci, ce boală să dezvolți înainte să devii cina unui prădător?

Mai mulți arheologi s-au străduit între timp să explice tot ce e greșit cu această interpretare. Vă recomand în acest sens o prezentare TED ținută de o expertă în diete antice, Christina Warinner, profesor de antropologie la Harvard. Unu la mână, nu putem vorbi de o dietă paleo, ci de mai multe, fiecare adaptată la ceea ce avea de oferit o anumită zonă. Doi, analizele arheologilor au scos în evidență faptul că oamenii consumau o varietate de alimente, inclusiv multe nuci, fructe, legume, rădăcinoase. Cât despre carne, să spunem doar că nu provenea de la animale domestice imobilizate în hale și ferme, îngrășate cu soia și porumb!

Trei: oamenii nu prezintă o adaptare fiziologică remarcabilă la consumul de carne, așa cum e cazul carnivorelor. Sigur, putem subzista pe termen mediu cu carne, dar carnea, în ciuda a ceea și eu credeam până acum ceva timp, nu e hrana optimă pentru specia umană. Dați de pildă câtă carne vreți unei pisici și veți observa că nu i se înfundă arterele de la prea mult colesterol. Invers, pisica nu face scorbut fără vitamina C în dietă, pentru că și-o produce singură, pe când noi suntem dependenți de plante! Și așa ar trebui să fie și modul nostru de viață, cu o dietă alimentară bazată pe legume și fructe.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat