Înainte, să stabilim un lucru: vaca nu este o fabrică de calciu. Laptele vacii are calciu doar pentru că aceasta consumă plante care conțin calciu, așadar nu face decât să filtreze în alimentația ei ceva ce am putea obține direct din plante, așa cum o face și vacaaa! Ieeei!
Cu toții am ajuns să credem că suntem dependenți de laptele vacii pentru a ne obține necesarul zilnic de calciu. La asta a contribuit publicitatea, evident, dar și părinții noștri și medicii care nu au mai pus mâna pe o carte de nutriție din anul 1 de facultate. Nu e vina lor, normal.
Nu știu cât de mult insistă părinții la noi să-și mănânce copiii legumele din farfurie (probabil nu mult, având în vedere statisticile pe consumul de fructe și legume), dar în privința laptelui cu siguranță au făcut și fac în continuare o treabă! Nu bună! Tuturor ni s-a spus că dacă nu ne terminăm lăpticul vom avea mari probleme cu oasele și nu vom crește mari. Laptele are, într-adevăr, un conținut mare de calciu, însă nu este singura sursă de calciu din alimentație.
Doza zilnică recomandată de calciu este de 900-1000 mg pentru adulți, 1200 mg pentru bărbații peste 70 de ani și femeile peste 50 de ani și 1300 mg pentru copiii între 4 și 18 ani. Printre cele mai bune surse vegetale de calciu se numără legumele cu frunze de culoare verde închis (pătrunjelul, spanacul, busuiocul, rucola, algele, broccoli, urzicile, cimbrul şi mărarul). Semințele de susan (pe care le puteți consuma și pastei de susan – tahini – care merge excelent în preparate orientale) – sunt o sursă foarte bună. Un alt aliment care abundă în calciu este tofu: anumite tipuri pot conține la 100 de grame peste ⅔ din doza zilnică recomandată de calciu. Fasolea, lintea, amarantul, rubarba, migdalele, semințele – sunt alte alimente cu un conținut ridicat de calciu.
O chestie important de reținut în privința surselor vegetale de calciu este aceea că oferă și alți nutrienți care sunt importanți pentru a menține oasele puternice, nu doar calciu. Toate fructele și legumele conțin potasiu și vitamina C, în timp ce frunzele verzi abundă și în vitamina K. Din aceste motive, dietele bogate în fructe și legume sunt bune pentru oase și pot preveni fracturile și osteoporoza. O sursă bună de calciu o constituie și anumite ape minerale naturale. Căutați asta pe etichetă.