Noul coronavirus: ce trebuie să știm

Un nou virus, un nou val de isterie, așa cum se întâmplă de fiecare dată când suntem puși față în față cu propria vulnerabilitate. În restul timpului, ne credem supraoameni sau cel puțin așa ne purtăm, ca și cum nimic din ce am face prost în viața noastră nu are cum să ne afecteze. Nu facem mișcare, mâncăm ce vrem și cât vrem, fumăm, îi neglijăm pe cei dragi și câte și mai câte. Din când în când, însă, dau peste noi astfel de vești și ne fac să ne gândim la cât de fragilă e, de fapt, existența noastră.

Așadar, un subiect diferit față de ce discutăm la rubrica asta: ce e cu acest virus nou din China – e atât de nou încât denumirea oficială e „Noul Coronavirus din 2019” – 2019-nCoV. OMS a declarat stare de urgență globală, deci e serioasă treaba. Familia coronavirusurilor cuprinde virusuri care se găsesc în mod normal la diferite specii de animale (inclusiv oameni, normal) și care, în anumite situații, trec de la o specie la alta. Uneori, așa ajung forme noi la oameni: s-a întâmplat în 2002 cu SARS, și în 2012 cu MERS, fiecare cauzând în jur de 800 de decese la nivel global.

Cercetătorii consideră că ambele au pornit, cel mai probabil, de la lilieci. Despre noul virus știm până în acest moment că a apărut întâi la niște oameni care aveau legătură cu o piață de animale vii din orașul Wuhan. S-a transmis mai departe la fel ca gripa obișnuită sau virozele respiratorii: prin tuse și strănut.

Simptomele observate până acum sunt: febra, tusea și dificultatea de a respira. Cei mai mulți dintre cei care au murit aveau deja alte boli, așadar un sistem imunitar slăbit. Nu avem până acum niciun caz confirmat în România, însă asta nu înseamnă că nu trebuie să respectăm câteva reguli simple de prevenție, valabile oricum și pentru gripă: să ne spălăm des și temeinic pe mâini cu apă și săpun, să evităm atingerea ochilor, nasului și a gurii cu mâini nespălate, să tușim sau strănutăm în batiste de unică folosință sau în interiorul cotului, nu în palme, și chiar să dezinfectăm periodic suprafețele și obiectele pe care le atingem des (telefonul, tastatura și așa mai departe).

Nu există un vaccin sau vreun tratament special pentru acest virus. Fiind vorba de o infecție virală, ca și în cazul răcelii comune și gripei, nu tratăm cu antibiotice.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat