Am remarcat o chestie de când am început să cresc semnificativ proporția plantelor în alimentație, și anume: cât de lipsiți de imaginație suntem în privința a ceea ce punem în farfurie. Foarte multă lume crede că dacă micul-dejun nu constă în sandviș cu salam și cașcaval, sau dacă prânzul nu conține și un fel de carne, apoi nu se cheamă că ai mâncat. Cu siguranță vei face foamea pentru că nu ai ce să mănânci. La această preconcepție a contribuit și lipsa de imaginație culinară a bucătarilor din restaurante – în marea majoritate a restaurantelor din România ești obligat să îți compui o masă din tot felul de garnituri. Dacă ieși cu prietenii în oraș și nu ai verificat înainte meniul locului în care urmează să vă întâlniți, ai toate șansele să petreci seara în fața unei/unor porții de cartofi prăjiți cu salată.
În realitate, nu suntem nici pe departe obligați să mâncăm numai frunze dacă evităm sau reducem produsele de origine animală. Îți poți diversifica ușor dieta bazată pe plante. Dacă suntem la începutul acestei tranziții ne putem folosi de lista Dr. Greger numită și Daily Dozen (Duzina zilnică). Aceasta conține 12 lucruri care ar trebui să se transforme, în timp, într-o nouă rutină. Pentru început putem printa lista, lipi pe frigider și purta cu noi când mergem la cumpărături. Mai putem folosi și aplicația cu același nume pe care o găsiți pe site-ul nutritionfacts.org
Ce conține lista? Pe lângă mișcare și hidratare, de care am mai vorbit aici, include 10 tipuri de alimente și cantitățile în care ar trebui să le consumăm într-o zi. Avem așa: trei porții de leguminoase (dacă ați ratat episoadele, asta înseamnă tot ce crește în păstăi: fasole, năut, mazăre), trei porții de fructe, două porții de verdeață, o porție de semințe de in, trei porții de cereale integrale, o porție de fructe de pădure, o porție de crucifere (aici intră varza de toate felurile, conopida, broccoli, hreanul), două porții de legume, o porție de nuci și o porție de condimente și ierburi. Lista poate părea înspăimântătoare la început, însă putem bifa o mulțime din aceste categorii la o singură masă – mâncând, spre exemplu, o salată în care am pus și niște năut și am aruncat și un pumn de semințe și nuci.