După cum știți, eu fac naveta zilnic de la Ploiești. De multe ori ajung mai repede la muncă decât colegii mei care stau în București, așa că nu mă pâng. Cu toate astea, o oră dimineața și o oră seara sunt pe drum. Și mă gândeam, așa, cum ne afectează sănătatea acest timp pe care-l petrecem zilnic pe drum. Că nu toți avem joburi pe care să le putem face de acasă, deși acest segment s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani și trendul continuă.
Societatea Regală Britanică pentru Sănătate Publică a publicat în 2016 un raport numit „Sănătatea pe fugă: impactul navetei la orele de vârf asupra sănătății și stării de bine”. Raportul a scos în evidență modul în care ne afectează întreaga zi acest timp petrecut pe drum și consecințele sale asupra sănătății. Concluzia a fost aceea că timpul îndelungat petrecut în drum spre serviciu este asociat cu tensiune arterială crescută precum și cu o stare mentală proastă care ne predispune la anxietate și depresie. Mai exact, rata depresiei în cazul celor care petreceau mai mult de 30 de minute pe drum era cu 33% mai mare. Aceștia, foarte important, erau și cu 21% mai predispuși la obezitate.
Atunci când conducem mai mult de 16 kilometri pe zi, ne mai arată un raport publicat în Jurnalul American de Medicină Preventivă, riscăm să ne crească nivelul glucozei din sânge și să avem niveluri mai mari de colesterol. Alte probleme la care ne predispune acest timp petrecut în mașină sunt dureri de spate și gât și tulburări de somn. Și voi le-aveți? Și eu.
Ce putem face? Un alt studiu, de această dată făcut în Canada, arată că oamenii care aleg trenul, bicicleta sau mersul pe jos sunt mai mulțumiți de viața lor și mai puțin predispuși la anxietate și depresie decât cei care aleg mașina. E ușor de înțeles de ce, atunci când mergem cu bicicleta sau pe jos facem mișcare, ceea ce eliberează endorfină și reduce nivelul de cortizol, numit și „hormonul stresului”. În cazul trenului, explicația ar putea fi aceea că ne putem relaxa citind, ascultând podcasturi sau muzică, urmărind serialele preferate. V-am spus toate astea ca să vă oftic, pentru că, din păcate, la noi aceste opțiuni nu există. Cu trenul știi când pleci, nu și dacă ajungi la destinație, iar cu bicicleta fiecare zi în care ești viu e un miracol.