Din ce în ce mai alergici?

Și? Voi la ce sunteți alergici? Dacă nu sunteți felicitări, e posibil să deveniți, pentru că ăsta e unul dintre efectele crizei climatice. Suntem din ce în ce mai afectați, inclusiv cei care nu aveam alergii până de curând, întrucât sezonul acestor alergii crește și intensitatea lor la fel, pe măsură ce temperaturile cresc. Procesul e simplu – florile au nevoie de dioxid de carbon pentru a produce polen și cu cât avem mai mult dioxid de carbon în aer cu atât acestea produc și mai mult polen. Mai mult polen înseamnă mai multe semințe și, în cele din urmă și mai multe flori care produc polen. În plus, fiind cald o perioadă mai lungă de timp, perioada în care plantele produc polen se extinde. Un cerc vicios, așadar, din care nu ieșim prea curând dacă nu începem să acționăm pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră.

Într-adevăr, pentru multă lume aceste alergii nu înseamnă altceva decât strănutat, nas înfundat, ochi și sinusuri iritate. Pentru alții însă ele pot duce chiar și la șoc anafilactic sau astm bronșic. Un studiu publicat în 2017 estima că numărul celor sensibili la polenul de ambrozie va ajunge în Europa, până în 2041 undeva la 77 milioane. În prezent avem 33 de milioane de persoane afectate de această alergie. Concentrațiile mari de polen și perioadele mai lungi de producție vor agrava și severitatea simptomelor.

Cele mai afectate zone de pe glob sunt acum sunt cele nordice – Alaska, spre exemplu, a cunoscut temperaturi din ce în ce mai ridicate și se confruntă cu un număr record de alergii. Oamenii de știință ne atrag atenția, însă, că nimeni nu va scăpa de aceste consecințe ale încălzirii globale și că alergiile vor apărea inclusiv în zone neafectate în prezent.

Ce putem face, dincolo de a-i bate la cap pe cei responsabili să ia în serios criza climatică și efectele ei asupra sănătății publice? În primul rând să mergem la un medic alergolog pentru un diagnostic și un tratament eficient. Alergiile nu trec de la sine, iar dacă nu căutăm ajutor specializat riscăm să dezvoltăm complicații severe. Apoi să evităm să stăm mult în aer liber în perioadele de polenizare, să purtăm ochelari de soare sau chiar și măști faciale dotate cu filtru de polen pentru a limita contactul cu polenul, să nu ne uscăm hainele în aer liber în această perioadă, să facem duș și să ne scuturăm hainele.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat