Cum ne afectează poluarea sănătatea?

Se estimează că 80% din populația globală care trăiește în mediul urban este expusă la un nivel de poluare care depășește recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. În 2016, poluarea aerului a fost corelată cu moartea a peste șase milioane de oameni, potrivit Institutului de Metrici de Sănătate și de Evaluare din Washington.

Recent a fost lansată și la noi o scrisoare deschisă către clasa politică în care sunt solicitate planuri concrete pentru combaterea poluării aerului. Treaba e groasă și la noi. Potrivit unui raport al Agenției Europene de Mediu (EEA), 27.000 de morți premature au fost cauzate de poluarea aerului, în 2015, în România. În 2018, un alt raport al aceleiași agenții, intitulat Calitatea Aerului în Europa, arăta că în ciuda micilor îmbunătățiri, poluarea aerului continuă să depășească limitele și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

De asta e important să înțelegem cum ne afectează direct poluarea aerului sănătatea și cât de important este să cerem măsuri urgente din partea clasei politice. Eu, locuind în Ploiești, patria poluării, nici nu știu cum de sunt încă în viață…

Efectele imediate ale poluării sunt destul de greu de ignorat – lăcrimarea ochilor, tuse și dificultatea de a respira se numără printre cele mai comune reacții. Mai puține se știu, însă, despre cum ne sunt afectate creierul și inima.

În plus, expunerea femeilor însărcinate la niveluri mari de poluare a fost pusă în legătură cu o incidență crescută a pierderilor de sarcină, a nașterilor premature și cu dezvoltarea tulburărilor din spectrul autist și a astmului în cazul copiilor.
Particulele fine ne afectează sănătatea cardiovasculară, întărind arterele și crescând riscul de atac de inimă și atac cerebral. Cercetări mai recente au scos în evidență și faptul că poluarea ar juca un rol în dezvoltarea unor boli degenerative ale creierului precum Alzheimer, Parkinson și schizofrenie.

Ce-i de făcut? Să ieșim mai des în aer liber și să facem mișcare în locuri cât mai puțin poluate, să evităm să ieșim din casă la ore de vârf, când traficul este intens, să consumăm multe fructe și legume care să ne ajute organismul să combată efectele poluării. Toate acestea, însă, nu vor compensa absența unor politici eficiente de reducere a poluării aerului.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat