Ce nu vrem să știm despre alcool

O temă sensibilă azi: consumul de alcool și efectele asupra sănătății. Mai toți avem impresia că a bea alcool este o chestie normală, inofensivă. Ba, n-ai citit, cumetre, că alcoolul ajută, e bun pentru sănătate? Am citit eu pă net! Sigur că dorim să ne păstrăm obiceiurile și dependențele, evident, și pentru că publicitatea făcută de această industrie este pe cât de bănoasă, pe atât de eficientă. Reclamele sunt în orice caz mult mai atractive decât statisticile.

Potrivit raportului privind starea sănătății emis anul trecut de Comisia Europeană, rata consumului episodic excesiv de alcool din România depășește cu mult media europeană. Media e de 20%, noi suntem la 35. Această rată este de peste 50 % în rândul bărbaților. Să explicăm și ce înseamnă consum episodic excesiv de alcool – acesta este definit ca fiind consumarea a șase sau mai multe băuturi alcoolice cu o singură ocazie pentru adulți și a cinci sau mai multe băuturi alcoolice în cazul minorilor.

De ce ne-ar interesa asta? Oamenii se mai veselesc din când în când, nu?, și uneori beau din lipsă de activitate, cel puțin asta spunea un primar zilele trecute despre motivele principale pentru care beau oamenii. Dar e important să discutăm despre asta pentru că 14% din totalul deceselor din România, față de 6% care este media europeană, pot fi atribuite consumului de alcool. Și nu sunt afectați doar adulți. Doi din cinci adolescenți de 15 și 16 ani din România au declarat în 2015 că au experimentat cel puțin un episod de consum excesiv de alcool în cursul lunii precedente. Această rată este, de asemenea, peste media UE și constituie un motiv serios de îngrijorare, având în vedere asocierea dintre consumul excesiv de alcool și vătămările accidentale, precum și predispunerea la alte boli.

În ciuda gravității acestor date nu există inițiative recente pe această temă, nici campanii naționale de informare, așa că ține de noi toți, până una alta, să fim atenți la consumul de alcool și să cerem ajutor specializat întrucât vorbim – atenție – nu de un defect de caracter, de o slăbiciune, ci de o dependență și, în cele din urmă, de probleme de sănătate grave. O informație importantă: creierul nu face diferența între dependențe, deci am putea să construim niște dependențe bune.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat