Deficiența de fier este una dintre cele mai comune deficiențe nutritive din lume, iar una dintre cele mai des întâlnite consecințe este anemia. Potrivit unui raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății care a adunat date despre prevalența anemiei din 93 de țări în intervalul 1993 – 2005, 30% dintre femei și 12.7% dintre bărbații din întreaga lume suferă de anemie prin carență de fier. Contrar așteptărilor, această deficiență nu este mai răspândită în rândul vegetarienilor și veganilor, așadar consumul de produse de origine animală nu reprezintă un avantaj.
Simptomele pot trece ușor neobservate, cel puțin în fazele incipiente, de aceea este important să ne facem anual o hemoleucogramă completă indiferent dacă avem sau nu suspiciuni că am suferi de vreo deficiență. Printre primele semne ale acestei afecțiuni se numără: stările de amețeală, episoadele de pierdere a vederii, frisoanele, paloarea pielii, stările de oboseală și tulburările de concentrare. Pe măsură ce anemia se agravează simptomele pot fi chiar scaune cu sânge, leșin, dureri în piept și probleme de respirație.
Sunt câteva lucruri simple pe care le putem face pentru a crește rata de absorbție a fierului. Primul: consumați alimente bogate în vitamina C odată cu restul mâncării. La mic dejun puteți mânca și o portocală, iar la prânz și cină puteți adăuga ardei gras sau roșii în salată. Un al doilea truc ușor de aplicat, mai ales dacă aveți colegi de serviciu înțelegători, este acela de a folosi combinația usturoi – ceapă cât mai des.
Această combinație crește biodisponibilitatea fierului din cereale integrale și din leguminoase chiar și cu două treimi, și are un efect similar și asupra biodisponibilității zincului. Al treilea truc vizează băutorii de cafea și ceai negru sau verde: încercați să le beți cu minim o oră înainte de masă, în niciun caz în timpul mesei, sau la 2-3 ore după masă, nu mai devreme, întrucât și acestea inhibă absorbția fierului.