Tu cum stai cu colesterolul? (I)

Și? Cum stați cu colesterolul după aceste sărbători? Sau gata, au trecut sărbătorile și nu ne mai interesează. Lasă, frate, că am trecut pe niște salate, n-am mai băut atât de mult alcool, mi-am făcut și abonament la sală. Mă rog, nu se vede nimic încă, am zis că mai stau două săptămâni și chiar merg acolo, la sală, să văd de ce nu slăbesc. Am văzut de curând o conferință a unui medic cunoscut care povestea cum, atunci când lucra la morgă, la doar 19 ani, a avut ocazia să vadă cum arată inima și arterele în forma lor cea mai proastă, cam cât de înfundate pot fi ele la un om de vârstă medie care nu are grijă de stilul său de viață, nu mai discutăm de cei trecuți de 60 de ani. Probabil că dacă am fi transparenți, cum mai fac ăștia acum carcasele la computere, altfel am reacționa în fața unei mese de pe care cad cârnați, sarmale de porc și atâtea ouă. Ouă ca atare, ouă în salată de “boeuf”, ouă în cozonac, ouă în prăjituri. A, și să nu uităm de cașcaval, nelipsitul cașcaval, o sursă semnificativă de colesterol și grăsimi saturate.

Dacă ar fi să ne gândim la niște lecții de viață, lucruri importante pe care am vrea să le știe și copiii noștri, cu siguranță ar trebui să includem printre ele și „țineți-vă colesterolul sub control“. Pentru simplul motiv că, așa cum ne-a arătat și tristul raport al Comisiei Europene publicat anul trecut – Starea sănătății în Uniunea Europeană, rata mortalității cauzate de boala cardiacă ischemică este de aproape trei ori mai mare în România decât în UE în ansamblu. Boala cardiacă ischemică și accidentul vascular cerebral sunt principalele cauze de deces la noi, reprezentând împreună peste 550 de decese la 100.000 de locuitori în 2016. Și de vină este, alături de alți factori de risc, colesterolul mărit.

Ca să ne ținem, însă, colesterolul sub control, ar trebui în primul rând să facem ceea ce știm că nu facem la timp, și anume niște analize. Că mai sunt ăia: eu nu mi-am făcut analize de zece ani. Păi, ești un imbecil, tipule! Te lauzi că ești imbecil?

Deci, ăsta e primul pas, dragilor. Ca să știm de unde plecați. Mergem la medic, apoi la un laborator de analize. Și după ce avem rezultatele mergem din nou la medic, să ne spună cum stăm. Mai vorbim și mâine despre asta.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat