Am decis împreună ieri – am decis, da? – că e musai să mergem să ne facem analizele o dată pe an, pentru a vedea cum stăm cu sănătatea. Pentru că proastele obiceiuri alimentare zilnice se adună acolo, în corp și pot cauza probleme foarte grave. Iar dacă habar nu avem ce se întâmplă în interiorul nostru nici nu putem lua măsurile corecte pentru o stare bună de sănătate. valoarea colesterolului este, deci, foarte importantă.
Nu e doar o impresie faptul că nu știm pe ce planetă suntem când vine vorba de colesterol. Societatea Europeană de Ateroscleroză a făcut un sondaj pentru a vedea cât de bine înțeleg europenii colesterolul și a concluzionat că 1 din 4 adulți se teme să nu dezvolte probleme cardiovasculare sau să sufere de accident vascular cerebral, pe când cel mult 1 din 10 (adică 8% din cei intervievați) își amintește ultimele valori ale colesterolului LDL.
Mai mult decât atât, 58% din ce intervievați nu erau siguri dacă LDL-c este “colesterolul rău”. Să lămurim așadar, asta, mai întâi. Particulele HDL, numite și colesterol „bun”, transportă excesul de colesterol pentru eliminare, pe când LDL-C sau colesterolul „rău”, este cel care depune colesterolul în țesuturi și organe.
Valorile recomandate? Colesterol total până în 200 mg/dl (miligrame/decilitru), LDL sub 100 mg/dl, HDL măcar 60 mg/dl.
Și pentru că tot am pomenit și de alți factori de risc pentru evenimentele cardiovasculare, să le enumerăm în treacăt ca să știm unde avem de lucrat în noul an: fumatul – fraților, înțelegeți că nenorocirea asta vă face doar rău, vouă și celor din jur! Nu știu, aș lansa o campanie aici, cum a lansat părintele PR-ului, Eduard Bernays, nepotul lui Freud, în anii 20. 1920, că iată, suntem tot în anii 20 acum. Dar 20 20. E, tipul ăsta le-a rezolvat problemele companiilor de tutun făcând o campanie prin care le spunea femeilor că sunt cool dacă fumează. Restul e istorie. E, aș face și eu o campanie de-asta, pe ideea: doar proștii fumează! Așadar, fumatul e rău. Apoi, la factorii de risc pentru evenimente cardiovasculare mai sunt hipertensiunea arterială, obezitatea abdominală, stresul, lipsa consumului zilnic de fructe și legume,
lipsa mișcării.