Mâncați sănătos? Prin asta înțelegând mai puține produse de origine animală, mai multe legume și fructe? Dormiți bine? Cel puțin șapte ore pe zi, adulții, cel puțin nouă ore adolescenții? Faceți mișcare? Sală, alergare, practicați un sport? Bun. Dar nu suficient. Mda, din păcate. Pentru că suntem mult mai complicați. Un lucru care ne afectează sănătatea și despre care ne vine foarte greu să vorbim este singurătatea. Unele studii spun că, deși bărbații ar suferi mai mult decât femeile de singurătate, aceștia sunt mai puțin dispuși să recunoască asta. Indiferent, însă, dacă recunoaștem sau nu că ne simțim singuri, trebuie să înțelegem că există consecințe negative dacă nu cerem ajutor.
O meta-analiză publicată în 2010 a analizat 148 de studii (realizate pe un total de peste 300.000 de participanți) pentru a afla în ce măsură relațiile noastre sociale cresc riscul mortalității. Cercetătorii au concluzionat că izolarea socială are un efect comparabil asupra riscului mortalității cu cel al altor factori cunoscuți – precum fumatul, consumul de alcool. Mai mult decât atât, aceste studii au indicat că relațiile sociale pot influența acest risc mai mult decât obezitatea sau inactivitatea fizică.
Termenul de “singurătate” (loneliness) a început să fie folosit în articole din ziare pentru a descrie un fenomen social încă din 1700. Revoluția industrială îi determina atunci pe oameni să se desprindă de comunitățile mici și să vină la oraș, într-o mare de oameni necunoscuți și cu un program de lucru care nu le permitea să lege ușor prietenii, nici să petreacă timp cu cei dragi.
Cam același lucru se întâmplă și astăzi – oamenii petrec foarte mult timp la serviciu, de cele mai multe ori singuri în fața unui calculator, interacționează cu colegii, însă nu suficient. Trăim cu toții cu iluzia că avem mulți prieteni doar pentru că avem un cont de Facebook care ne spune asta. Internetul a revoluționat, într-adevăr, modul în care comunicăm, însă nu și limitele noastre în privința socializării. Mult mai important, așadar, decât să avem mii de prieteni pe Facebook, este să dedicăm timp acelor 4-5 persoane din jurul nostru la care ținem cel mai mult și să păstrăm acele maximum 150 de relații semnificative pe care le putem avea într-o viață.