Nitrați buni, nitrați răi

Stau și mă întreb uneori cum de cumpărăm în continuare atât de multe mezeluri? S-au scris atâtea articole despre faptul că sunt cancerigene, ne-a avertizat și Organizația Mondială a Sănătății, nimic, frate! Copiii primesc în continuare dimineața crenvurști, iar la pachet sandvișuri cu sălămior sau mușchiuleț, la serviciu comandăm „pizza salami” și tot așa. De ce nu înțelegem că ne facem rău pe termen lung?

O posibilă explicație ar fi comoditatea. E foarte ușor să cumperi salam și mezeluri. Unde mai pui că le găsești gata feliate. Mură în gură, tati! E clar mult mai simplu decât să pui la abur un broccoli sau să gătești o fasole bătută. Pe lângă comoditate, cred că are legătură și cu faptul că este foarte greu să înțelegem procesul din spate, mai ales că aflăm, pe de altă parte, că legumele sunt pline de nitrați. Cea mai reputată e sfecla roșie. Dați pe sfântul google o căutare. Vor apărea zeci de articole pe ideea: „Atenție, sfecla roșie conține mulți nitrați periculoși”. Dar noi știm că sfecla e sănătoasă și că e bine să mâncăm fructe și legume cât mai colorate. De ce nu ne fac rău nitrații din sfeclă sau rucola, ba chiar ne ajută, îmbunătățind de exemplu performanța sportivă, pe când cei din mezeluri au potențial cancerigen?

Să aprinde un pic lumina aici, deci. Nitrații nu-s cancerigeni. Motivul pentru care nitrații din mezeluri și cărnuri procesate sunt răi este pentru că formează, odată adăugați în compoziția cărnii, nitrozamine. Nitrozaminele sunt substanțe cancerigene știute – poate ați aflat zilele trecute că un medicament uzual, pe bază de ranitidină, a fost retras de pe piață pentru că era contaminat cu o nitrozamină. Nitrații și nitriții, pentru a forma nitrozamine, au nevoie de un mediu fără plante. În plante, nitrații nu sunt adăugați, ci există de la mama-natură, care i-a pus acolo la pachet cu inhibitori de nitrozare care nu mai permit formarea nitrozaminelor. Vitaminele C și E joacă un astfel de rol inhibitor. Ei bine, în carne nu avem nimic care să inhibe această transformare, motiv pentru care nitrozaminele încep să se formeze încă de când nitriții sunt adăugați pentru conservare. Așadar, substanțele cancerigene sunt deja acolo înainte de a ajunge în gura noastră.
Deci, poftă bună, dar să fie cu sfeclă, nu cu bacon.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat