Este mâncarea ECO/BIO doar o fiță?

Este foarte ușor în ziua de azi să ajungem să ne simțim copleșiți în momentul în care mergem la cumpărături. Pe lângă faptul că avem o mulțime de produse (adică mai multe variațiuni pe tema „mâncare proastă”, nu există o adevărată libertate de alegere când ai de ales între otrăvuri cu etichete diferite), trebuie să ne mai batem capul și cu certificările. Ați auzit cu siguranță despre fair trade, bio, eco, organic – să numim doar câteva. În jurul certificării eco s-au creat deja câteva mituri.

Cel mai des ne-am întâlnit cu toții, desigur, cu fanii teoriei conspirației – aceia care știu sigur că aruncăm banii pe fereastră când cumpărăm produse bio, întrucât „e o mare mafie în spate”. Nu te poți lupta cu asta. E acea reacție pe care o poți avea legat de orice: „E, lasă că știm noi, haide, domnule, vii cu de-astea.”
În privința agriculturii bio sau organice, avem niște reglementări foarte clare. Așadar, ce înseamnă bio?

Reglementările ECO în Uniunea Europeană vizează 4 chestii:
1. interzicerea folosirii pesticidelor chimice și a fertilizatorilor sintetici
2. restricționarea utilizării antibioticelor în zootehnie
3. interzicerea utilizării organismelor modificate genetic
4. rotirea culturilor astfel încât resursele naturale să fie folosite în mod eficient

Cu alte cuvinte, dăm mai mulți bani, dar încercăm să ne ferim de potențialul efect nociv al anumitor pesticide și protejăm în același timp și mediul. În privința sănătății, nu avem încă suficiente studii care să ne arate în ce constau exact aceste beneficii. Potrivit unui raport publicat în 2016 de Uniunea Europeană, există câteva studii care arată că ar reduce riscul de alergii, precum și de obezitate, însă nimic concludent. Dacă nu avem bani, însă, de produse bio, putem continua să consumăm fructe și legume din belșug din agricultura convențională. Organismul ne va mulțumi la fel de mult.

Legat de mediu, însă, lucrurile sunt mai clare – aproape una din patru specii (24,5%) dintre cele vulnerabile sau amenințate în UE sunt amenințate de pesticide și îngrășăminte chimice. Așadar, dacă avem bani de produse bio, putem lua liniștiți fără a ne considera fițoși. A, legat de bani, faceți un calcul câtă mâncare aruncați. S-ar putea să ajungeți la concluzia că e mai avantajos să cumpărați mai puțină mâncare de calitate mai bună.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat