Drogurile din lactate și produse de patiserie

Uneori am impresia că lumea în care trăim este de fapt o mare pizza, plină de făină albă presărată cu brânzeturi. Avem produse de patiserie peste tot, la orice colț de stradă, iar produsele lactate se află în orice, chiar și unde te aștepți mai puțin. În supe-cremă, în salate, mai nou au pus și în pufuleți. Regăsim aceste alimente peste tot, nu pentru că ne sunt indispensabile, ci pentru că industria face profit de pe urma dependenței noastre. Și nu spun întâmplător „dependență”, ci pentru că anumite substanțe care apar în digestia lactatelor sau a glutenului de grâu chiar au un efect opioid demonstrat: lactorfine, cazomorfine – în cazul laptelui, și gliadorfine în cazul glutenului.

Efectul opioid al acestor substanțe similare morfinei, ne arată unele studii, ar fi de vină pentru faptul că uneori boala celiacă trece nedepistată, fiind asimptomatică: peptidele opioide, derivate din gluten, maschează inflamația pe care o produce în tractul digestiv chiar glutenul! Cred că e bine să știm măcar de existența acestor substanțe pentru a nu ne mai judeca atât de aspru. Dacă ni se pare că ne este greu să renunțăm sau să mai reducem din lactate sau din pâinea pe care o consumăm, există niște motive întemeiate acolo. Dar greu nu înseamnă imposibil.

Revenind la produsele lactate. În ciuda omniprezenței lactatelor, se estimează că peste 65% din populația adultă la nivel mondial este deficientă în lactază, enzima care se regăsește la nivelul intestinului subțire și care ne ajută să digerăm lactoza, zaharul predominant din lapte. Toții puii mamiferelor au această enzimă care devine inactivă în multe cazuri odată cu momentul înțărcării. Acolo unde ea nu mai există, lactoza trece nedigerată în colon unde hrănește niște bacterii care generează gaze și fluide, care la rândul lor provoacă balonări dureroase, crampe, diaree și chiar greață. În aceste cazuri vorbim de intoleranță și malabsorbție. Atenție, intoleranța la lactoză nu e același lucru cu o alergie – de multe ori, mai ales în cazul copiilor, părinții confundă intoleranța cu alergia la lapte pentru că simptomele sunt similare. Din acest motiv vă bat iar la cap, mergeți la medic atunci când ceva nu pare în regulă.

Pentru balonare, flatulențe, crampe nu trebuie să ne îndopăm cu pastile din reclame, ci să căutăm cauza. O vom găsi cel mai adesea în bucătărie.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat