Cu cimpanzeul la psihiatru! (I)

Bun venit la Starea sănătății, să aveți un 2020 așa cum vi l-ați imaginat când v-ați stabilit obiectivele pentru acest an. Mulți oameni se întreabă și caută rețete miraculoase care să-i ajute să se țină de aceste rezoluții. Nu există, fraților, irosiți energie, timp și foarte mulți bani. Până nu îmbrățișați procesul, care presupune muncă și învățare, nu veți rezolva nimic. Veți aduna mulți nervi și frustrare și veți fi nefericiți.

Culmea, aproape toți oamenii știu cum stau lucrurile, ce trebuie să facă pentru a avea o viață sănătoasă. Nu mai e pentru nimeni un secret. Cu toate astea, cei mai mulți dintre noi nu reușesc deloc să pună în practică informațiile pe care le au. Hm, de ce oare? Nu suntem noi, oamenii, ființe inteligente? Nu luăm noi, oamenii, decizii logice, în baza informațiilor pe care le avem? Ei bine, nu. Și ne explică asta o grămadă de oameni foarte inteligenți, de la Daniel Kahneman încoace, cu a lui gândire rapidă, gândire lentă. O abordare interesantă oferă și profesorul Steve Peters, creatorul unui model numit Paradoxul cimpanzeului, o carte cu care mi-am început anul, tradusă și la noi, de editura Publica.

Peters, care lucrează cu tot felul de campioni mondiali și olimpici, inclusiv cu echipe de ciclism, fotbal și multe altele, explică foarte simplu de ce nu luăm decizii corecte. Există trei creieri în mansarda noastră, spune Peters: cimpanzeul, umanul și computerul. E, toată viața noastră este această dispută dintre „uman” și „cimpanzeu”, pe care e imposibil să o câștigăm dacă nu adoptăm strategii eficiente. Asta deoarece cimpanzeul din noi, care acționează emoțional, e leneș, egoist și are drept scop supraviețuirea și să fie fericit fără să muncească, ne deturnează de fiecare dată când ne propunem ceva, inventând tot felul de scuze pe care umanul le acceptă de cele mai multe ori. De-aia nu putem să ne controlăm obiceiurile alimentare, de-aia nu putem să ne ținem de mersul la sală, de-aia sărim la bătaie în trafic, pentru că lăsăm cimpanzeul din noi să ia decizii. Și, da, când te uiți în jur, vezi foarte mulți oameni care umblă pe modul „cimpanzeu”. Care-i soluția? Să-ți dresezi cimpanzeul! Vă spun mâine cum.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat