Cu cimpanzeul la psihiatru! (II)

V-am povestit ieri, găsiți materialul pe stareanatiei.ro, despre cimpanzeul din noi, care domină creierul „uman”, fiind de cinci ori mai puternic decât acesta, și care ne încurcă toate deciziile pe care am vrea să le luăm. Mulți dintre noi alegem să ne lăsăm conduși de acest cimpanzeu. Nu puteți să vă abțineți când vedeți o prăjitură? Cimpanzeul. Nu puteți să nu vă dați jos din mașină și să săriți la bătaie în trafic, dacă vă șicanează cineva? Cimpanzeul. Nu puteți să mergeți la sală mai mult de câteva săptămâni? Cimpanzeul. Nu puteți să ieșiți dintr-o relație despre care știți foarte bine că vă face rău? Da, tot cimpanzeul!

Iar problema aici este că mulți oameni cred că acest „cimpanzeu”, cum îl numește profesorul Steve Peters, în cartea lui, Paradoxul cimpanzeului, trebuie fie redus la tăcere, ceea ce este imposibil, fie lăsat să-și facă de cap, ceea ce, uitându-ne în jur, vedem că fac cei mai mulți oameni. La naiba, dacă privim așa lucrurile, vedem în jurul nostru mai mulți cimpanzei decât oameni.

Ei bine, ambele variante sunt greșite. Soluția e să ne ascultăm cu atenție cimpanzeul, să aflăm ce vrea ca să ne lase în pace, să ne permită să acționăm cu partea „umană” a creierului nostru, pentru ca în final să reușim să trăim în deplină armonie. Soluția, așadar, e să învățăm să trăim cu cimpanzeul nostru, ba chiar să-l facem cel mai bun prieten. Vrei să slăbești? Cimpanzeul va protesta, va rezista, iar discuția cu el la modul: „bă, o să murim amândoi dacă o ținem așa” nu are sorți de izbândă, pentru că cimpanzeul trăiește azi, el vrea doar să se bucure, ia decizii emoționale și nu vrea durere, muncă, planuri pe termen lung, angajamente serioase, nimic din toate astea. El vrea sex, dulciuri și distracție! Ei bine, secretul este să ajungi să-ți convingi cimpanzeul să lucreze cu tine. Să-l faci să înțeleagă că-i va fi mult mai bine dacă te ascultă. Și să-i dai de fiecare dată banane când reușește ceva bun. Pentru că nimic nu-i place mai mult cimpanzeului decât să fie lăudat. Cum reușești asta? Pași mici, care să nu-l scoată din minți, impunerea unor obiceiuri sănătoase, răbdare și recompense. Baftă!

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Starea Nației 14 ianuarie 2020

La vita e Vela

Români, sexul se dă pe cartelă

Ceasul bun

Dezvoltare web