„Alo, mamă, vezi să ai grijă, că uite, a venit frigul și circulă gripa asta. Să te îmbraci gros, da? Și să nu stai în curent! Și să nu bei rece! Îți trimite mama o supă de pui? Vă sună cunoscut?” Nu acestea sunt motivele pentru care gripa face ravagii iarna. Avem mai multe cazuri de gripă în sezonul rece pentru că umiditatea scăzută a aerului favorizează răspândirea virusului gripal. În plus, umiditatea scăzută a aerului afectează și capacitatea tractului respirator, a plămânilor și a nasului de a elimina virusul din organism. Așadar, mai important decât să evităm ferestrele deschise, ar fi să ne asigurăm că păstrăm un nivelul optim al umiditatii în aer (acasă sau la serviciu), cumpărând un umidificator!
Supa de pui nu conține niciun ingredient miraculos antigripal. Este indicat să consumăm cât mai multe lichidele pentru a ne menține hidratați. Acesta este un obicei bun. Dacă vrem să ne ajutăm sistemul imunitar este mult mai important să consumăm cât mai multe fructe și legume și cât mai viu colorate, întrucât aceste culori aprinse vin la pachet cu multe substanțe antioxidante, vitamine și minerale, care ajută organismul să se lupte cu boala, oricare ar fi ea. Și pentru binele sistemului nostru imunitar, ar trebui să facem asta pe tot parcursul anului, nu doar atunci când vine iarna.
O altă prostie pe care o auzim este aceea că dacă febra ține mai mult de două zile, apoi e clar – trebuie să luăm antibiotice.
Antibioticele nu au niciun efect asupra virusurilor, treaba lor este să rezolve infecțiile bacteriene. Sigur că pot să apară și complicații respiratorii bacteriene, însă acest lucru trebuie confirmat după un consult la doctor. Organizația Mondială a Sănătății ne spune că 700.000 de oameni mor anual din cauza rezistenței la antibiotice, iar la acest lucru contribuie, evident, și faptul că le folosim fără să fie cazul. Căutați, așadar, un medic ori de câte ori aveți impresia că sunt necesare antibioticele. E drept și că dacă aveți ghinion, veți da peste un medic care dă antibiotice pentru orice!
Ce funcționează cu adevărat împotriva gripei: vaccinul antigripal, hrănirea sănătoasă pe tot parcursul anului, mișcarea zilnică, odihna și evitarea locurilor închise și aglomerate.