Să încercăm să fim, nu să avem

Fiind ultima rubrică din acest an, m-am gândit să vorbim un pic despre motivație, despre ce ne face să vrem să ducem o viață sănătoasă. Pentru că aud de multe ori de la oameni că ei nu pot, că le este greu, că ar vrea, dar nu găsesc puterea necesară să înceapă să ducă o viață sănătoasă.

În primul rând, cred că trebuie să înțelegem unde ne duce modul actual de viață al celor mai mulți dintre noi, modul de viață promovat de consumerismul ăsta scăpat de sub control, modul de viață pe care-l vedem uitându-ne la reclamele tv, la obiceiurile alimentare din familiile noastre, din anturajul nostru și așa mai departe. Destinația e clară: uitați-vă pe toate statisticile: o speranță de viață mult mai mică decât în țările civilizate, boli de inimă, diabet, rar oamenii ajung să se bucure în deplinătatea forțelor fizice și fără să ia pastile cu pumnul de câțiva ani de pensie. Nu e ăsta un motiv suficient pentru a trece la un stil de viață sănătos, cu o dietă alimentară bazată în principal pe consumul de legume și fructe? Fără sucuri carbogazoase și fără fast-food?

Normal că e greu, n-a zis nimeni că e ușor. Suntem, încurajați de societatea de consum, ca niște sugari care strigă permanent după biberon: consumă, consumă, consumăăă! V-ați gândit vreodată de ce există programe de recuperare pentru alcoolism și pentru droguri, dar nu prea există pentru dependenții de țigări și de mâncare? Simplu. Pentru că alcoolul și drogurile te pun în imposibilitatea de a-ți îndeplini obligațiile sociale. Mâncarea proastă în exces și țigările te aduc acolo mult mai târziu, când societatea de consum nu mai are nevoie de tine. Cât ai: 60? Oho, acum poți să mori!

Potrivit lui Erich Fromm, pe care vi-l recomand ca lectură de vacanță, cu a sa minunată lucrare, a avea sau a fi, spune așa: Consumul are calități ambigue: alină neliniștea, întrucât ceea ce ai nu-ți poate fi luat. Dar el te îndeamnă să consumi și mai mult, pentru că ceea ce ai consumat anterior nu îți mai oferă satisfacție. Consumatorii moderni se pot identifica prin formula: eu sunt = ceea ce am și ceea ce consum.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Starea Nației 19 decembrie 2019

A rupt Iohannis bilanțurile

Sărăcia e un păcat

Dezvoltare web