Pentru o viață sănătoasă, mergeți periodic la medic

Potrivit unui studiu realizat de o clinică din Capitală, șase din zece pacienți din București au primit cel puțin o dată un diagnostic greșit sau neadecvat. Prima reacție când citești așa ceva? Normal, domnule, niște idioți, niște șpăgari medicii ăștia, nu se pricep deloc, au rămas doar proștii în țară, de-aia nu merg eu la medic…

Ei bine, cumetre, află că exact asta e problema, că nu mergi la medic. Faptul că apelăm la medic când suntem bolnavi și nu ne facem periodic analize și nu ne ocupăm deloc de prevenție face ca bolile pe care le adunăm să fie greu de diagnosticat. Dacă mergi să te controlezi din zece în zece ani, ai nevoie de magie ca să te faci bine, nu de medic.

Sigur, asta nu înseamnă că sistemul de sănătate e ok și numai noi suntem de vină, dar e bine să ne înțelegem rolul și responsabilitățile în acest sistem. Diagnosticarea eronată poate apărea și în lipsa unei monitorizări a pacienților, întrucât există nenumărate afecțiuni la care e importantă observarea simptomelor pe parcursul evoluției bolii. Evident, sunt multe cazuri în care oameni nu își permit să ajungă la doctor, însă și foarte multe situații în care oamenii nu își bat capul cu așa ceva. Puteți face oricând un experiment: întrebați-vă colegii de serviciu, prietenii sau membrii familiei, când și-au făcut ultima oară analize de sânge, un control medical preventiv sau când au fost să vorbească ultima oară cu medicul de familie -asta în cazul bun în care au medic de familie sau știu cine este acesta.

Prevenția, dragii mei, este cheia. Iar pentru asta comunicarea cu medicul este esențială. Anumite recomandări de analize pot veni abia după ce aceștia au înțeles și istoricul nostru și al familiei noastre. În cazul paciențior cu istoric familial de cancer de colon, de pildă, programul de depistare precoce începe cu 10 ani înaintea vârstei la care a fost diagnosticată acea rudă, iar la cei cu boli inflamatorii intestinale screeningul se face anual. Cancerele de colon, depistate în stadii incipiente, chiar pot fi tratate cu succes, așa cum e cazul și în multe alte boli despre care ne-am obișnuit să vorbim ca și cum ar fi sentințe la moarte.

Așadar, aveți pe lângă voi oameni care se laudă că n-au fost la medic de ani buni? Explicați-le că sunt doar proști.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat

Starea Nației 10 decembrie 2019

O dureroasă risipă de cuvinte

Golanii și gologanii

Ceasul bun

Dezvoltare web