O rezoluție pentru o viață sănătoasă

Mi-am dat seama că astăzi fac șase luni de când nu mai consum carne. Am rărit-o și cu ouăle, de la două-trei pe zi, da, pe zi, așa făceam până acum un an, am trecut la două pe săptămână, sâmbăta, când fac omletă, găsiți pe insta poze, #omletalupătraru.
Lapte dulce nu consum de mic, îmi dă mari probleme la stomac și am reușit să înlocuiesc cu succes și brânza. Ocazional, adică o dată, de două ori pe lună, când prind ceva proaspăt, de captură, dintr-o sursă de încredere, consum pește. Dintr-un consumator serios de alcool, am ajuns, după o muncă începută acum vreo 4-5 ani, să mai consum doar un pahar cu vin roșu, la ocazii speciale, nu mai mult de o dată la două-trei luni. Am o dietă bazată pe fructe și legume, cereale integrale, leguminoase, semințe, nuci și așa mai departe. A, și fac sport zilnic.

Am pornit totul ca un experiment, cum am făcut cu toate dietele posibile în ultimii 5 ani, iar acum nu-mi vine să cred că mă simt atât de bine. Asta în timp ce analizele nu mi-au mai ieșit atât de bine de când aveam 20 de ani. Și vă spun toate astea pentru că nici mie nu îmi vine să cred că am reușit să îmi schimb obiceiurile alimentare. Eu, care trăiam până de curând ca să mănânc, am aflat cât de bine este să mănânci ca să trăiești sănătos. Sigur că ai nevoie de antrenament ca să reziști culturii strâmbe și manipulărilor industriei alimentare. Nu e ușor, dar nici greu. Mai multe, cum ar spune președintele nostru, pas cu pas, veți putea afla din cartea pe care o voi scoate pe tema asta în primăvară.

Știți minciunile pe care ni le spunem de sărbători, nu? Cum ar fi: uite, am mâncat ca un nenorocit în perioada asta și m-am îngrășat. E, un studiu făcut de Texas Tech University arată că de sărbători nu luăm în medie mai mult de un kilogram, cel mult două, mai puțin la femei. Ceea ce credem că e greutate în plus este balonare, care dispare după această perioadă nebună.

Apoi, e minciuna cu… gata, de pe 1 ianuarie mă apuc de sală, de mișcare, de mâncat sănătos. Chiar dacă mulți se apucă, foarte puțini reușesc. De ce? Pentru că nu pricepem că un stil de viață sănătos e un proces. Care trebuie pur și simplu început de undeva și menținut în timp. Gândind în termeni de totul sau nimic punem pe noi o presiune căreia nu-i putem rezista și renunțăm. Să începem și avem răbdare cu noi – iată o rezoluție mai ușor de atins pentru 2020.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat