Mâncare sănătoasă pentru noi și pentru planetă

Cumva, preocuparea asta pentru sănătatea planetei pare un subiect SF pentru români. Adică, nu ne interesează că la fiecare masă mai băgăm niște moarte în noi, așa că putem doar să râdem de cei care sunt preocupați de starea planetei, nu?

Sigur că lipsa de educație e problema. Nu suntem deloc conștienți de efectele stilului nostru de viață asupra viitorului nostru și al copiilor noștri. În ciuda nenumăratelor avertismente pe care le-au trimis în ultima vreme oamenii de știință politicienilor, corporațiilor și nouă, oamenilor de rând, continuăm să ne comportăm ca și cum nimic nu ar ține de noi. Hai, mă, planeta, ce să pățească planeta, e aici de sute de milioane de ani, ce naiba! Avem practic 3 sau mai multe șanse pe zi pentru a fi mai prietenoși cu mediul. Partea bună este că nu trebuie să ne stoarcem creierii ca să aflăm cum să împăcăm ce e bun și pentru sănătate și pentru planetă.

Un studiu publicat în 2016 în jurnalul Academiei Națională de Științe a Statelor Unite ale Americii a arătat că același sistem alimentar care contribuie la un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră se numără și printre cei mai mari contributori la mortalitatea prematură. Studiul a comparat beneficiile pe care o schimbare globală în dietă le-ar avea asupra mediului și sănătății.

Ce-ar trebui să facem? Simplu. Adoptarea unei diete care să țină cont de recomandările actuale (atenție, că nici pe acestea nu le respectăm azi) ne-ar ajuta să evităm 5.1 milioane de morți pe an până în 2050. O dietă vegetariană ar evita 7.3 milioane de morți iar una vegană 8.1 milioane de morți. Jumătate din aceste morți ar fi evitate prin reducerea consumului de carne roșie, cealaltă jumătate putând fi pusă pe seama consumului crescut de fructe și legume care s-ar reflecta în mai puține cazuri de obezitate și exces de greutate.

Ca să menținem temperatura globală în limite normale și să evităm să murim aiurea e suficient să începem să mâncăm mai puțină carne și mai multe legume și fructe. Un „sacrificiu” mic pentru niște schimbări pentru care ne vor mulțumi atât corpurile noastre, cât și generațiile următoare. Sigur, industria pharma va fi ceva mai supărată, dar cred că putem trăi cu ideea asta, nu?

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat