La mulți ani, români, dar cam câți ani?

Mă uit la paradele astea militare și îmi dau seama că am rămas încremeniți în proiect. Și noi și alții. Războiul, genocidul și terorismul nu mai sunt principalii contributori la creșterea mortalității în lume. Recomand aici, pentru o mai corectă viziune asupra lumii, cărțile Factfulness, scrisă de Hans Rosling, și Îngerii mai buni ai naturii noastre – o analiză a declinului violenței făcută de Steven Pinker. Ambele cărți traduse la editura Publica, am mai vorbit despre ele.

În topul cauzelor de deces, la nivel mondial, se află astăzi boli care pot fi prevenite. Conflictele militare au ucis în 2016, depildă, sub 90.000 de oameni, pe când bolile coronariene și accidentele vasculare cerebrale, au ucis, potrivit OMS, 15.2 milioane de oameni. Într-o țară cu un sistem public de sănătate aflat în colaps și care alocă doar 1,7 % din totalul cheltuielilor alocate sănătății pentru prevenție, comparativ cu 3,1 % la nivelul UE, bolile care ar putea fi prevenite fac ravagii.

România are una dintre cele mai mici speranțe de viață din UE. Asta ne arată raportul Starea Sănătății în Uniunea Europeană. La mulți ani, români, dar haideți să vedem și cam câți ani! Potrivit acestui raport, cu 6 ani mai puțin decât media UE. Să mai adăugăm și că avem un număr aproape dublu de decese din cauze prevenibile și tratabile față de media europeană, pe locul al patrulea, după Lituania, Letonia și Ungaria. Suntem în aceeași companie și pe aceleași locuri și la consumul de fructe și legume. Diferențele în ceea ce privește speranța de viață în funcție de studii sunt substanțiale. Un bărbat fără studii superioare de 30 de ani poate spera să trăiască în medie cu 10 ani mai puțin decât unul cu studii superioare, mai precis doar până la 67 de ani. Adică să prindă vreo 2 ani de pensie.

E limpede, așadar, că statul face prea puține pentru prevenție, prea puține pentru a asigura accesul grupurilor vulnerabile la asigurări sociale de sănătate, prea puține pentru a-și păstra medicii în țară, prea puține în general. Și că rachetele alea patrioate, precum și paradele militare de 1 Decembrie nu adaugă ani la viața noastră, nici nu ne-o fac mai sănătoasă.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat