Cum ne scoatem din priză?

Să mâncăm sănătos, să facem mișcare, să ne odihnim, pentru o viață sănătoasă. Știm, nu? Nu facem, dar știm. E, mai e ceva. Ceva la care nu stăm deloc bine. Concediile, fraților! Pauzele! Simpla scoatere din priză din stresul de zi cu zi.

Cele mai recente statistici Eurostat ne spun așa: 28% din locuitorii Uniunii Europene nu și-au permis în 2018 nici măcar o săptămână cap-coadă de vacanță, departe de casă și serviciu. Noi ocupăm iarăși un loc fruntaș aici – cu 58.9% din populație în această situație, fiind urmați de Croația cu 51.3% și Grecia și Cipru, ambele cu 51% din populație. La capătul opus, avem Luxembourg cu 10.9% și Suedia cu 9.7%. Cum să nu trăiești suta de ani, nu? Ceea ce nu înțeleg imbecilii care își țin în sărăcie angajații și îi exploatează non-stop este că munca neîntreruptă nu afectează doar sănătatea angajaților, ci și productivitatea lor.
.
Dar nu e vorba doar despre sărăcie și despre exploatatori aici. La noi, exploatatorii ăștia sunt numiți mari investitori, da… E vorba despre o chestiune care a intrat și în vizorul Organizației Mondiale a Sănătății: fenomenul de burnout. Chiar și atunci când își permit, mulți dintre noi nu mai știu cum să-și ia o pauză și nu mai înțeleg de ce ar trebui să o facă. Mai mult decât atât, chiar și atunci când iau decizia de a lua o pauză, pleacă în concediu rămânând conectați cu tot ce se întâmplă la locul de muncă. Decât să pleci așa, mai bine nu mai pleci.

De fapt, specialiștii au câteva sfaturi aici. De pildă, o expertă în neuroștiințe, o găsiți la adresa, pe românește, doctorclaudia.com, ne sfătuiește: să avem mai multe vacanțe de-a lungul anului. Decât un concediu lung, mai bine mai multe și mai dese. Apoi, să planificăm aceste pauze. Să știm de ele, să le așteptăm, pentru că simpla idee a unei deconectări în viitorul apropiat ne poate aduce o stare de bine și de optimism. E important, de asemenea, să integrăm elemente de vacanță în viața de zi cu zi. Adică, mișcarea, apoi, o piesă de teatru, un film, jocuri cu copiii, toate cu o singură condiție: să fim acolo cu totul, nu doar fizic. Adică, fără mailuri, fără telefon, fără mesaje, fără sarcini de lucru.

Hm, puteți încerca asta acum, de sărbători. Eu așa voi face.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat