Raportul Starea sănătății în UE lansat de Comisia Europeană săptămâna trecută merită mai multă atenție. Înțelegem de acolo cât de grav subfinanțat este sistemul public de sănătate, dar și ce-ar trebui să facem, la nivel individual, pentru a evita să ajungem pe mâna acestui sistem.
Raportul ne spune că România cheltuiește mai puțin pe sănătate decât orice altă țară din UE atât pe cap de locuitor, cât și ca proporție din PIB. Cât de puțin? Păi, în 2017, România a cheltuit pentru sănătate 1 029 EURO pentru fiecare persoană, mai puțin de jumătate din media UE de 2 884 EURO, sau 5 % din PIB (comparativ cu media UE de 9,8 %). În pofida creșterii forței de muncă în domeniul sănătății din ultimul deceniu, România are mai puțini medici și asistenți medicali pe cap de locuitor decât majoritatea țărilor UE.
Și să vedem acum care sunt factorii comportamentali de risc pentru aproximativ jumătate dintre decesele înregistrate în România. Iată, ceva ce putem influența direct începând de mâine sau din seara asta, de ce nu? Atenție, asta nu înseamnă că trebuie să ne resemnăm cu un stat slab și cu un sistem de sănătate subfinanțat, ci doar că, până se apucă de făcut pe bune prevenție statul român, nu ne permitem să așteptăm cu mâinile în sân, pentru a le pune, mult mai devreme decât alți europeni, pe piept…
Deci, ce facem noi, românii, foarte prost, în acest moment. Fumăm foarte mult, iar asta ne predispune la cancer pulmonar – cea mai frecventă cauză de deces provocat de cancer, rata mortalității crescând cu aproape 14% din 2000. Unul din cinci adulți români fumează zilnic, cu o rată mult mai mare în rândul bărbaților (32 %) decât în rândul femeilor (8%).
Apoi, mâncăm foarte prost, iar asta se reflectă în creșterea ratelor excesului de greutate și ale obezității în rândul copiilor, unul din șase adolescenți fiind supraponderal sau obez. Și după ce că mâncăm mult și prost, mai și bem alcool, ca să fie treaba treabă și moartea moarte. Rata consumului episodic excesiv de alcool (35%) depășește la noi cu mult media UE, de 20 %. Așadar, dacă ne regăsim în vreunul din factorii de risc de mai sus, să ne apucăm de treabă zic. Sau măcar să nu zicem că nu am știut.