Când prea multă grijă strică

Sănătatea nu ține numai de ce mănânci sau de cât de activ ești. Nivelul de stres, de pildă, joacă un rol foarte important. Fericirea este de asemenea determinantă atunci când vine vorba de sănătate. Iar o modalitate de găsi fericirea și de a reduce stresul este compania unui câine sau a unei pisici. Știu, știu, „domne, dacă vrei copii, trebuie să renunți la câine, la pisică…” Există chiar o reclamă la un fast-food în care o mamă îi interzice unui copil să se joace cu un câine, pentru ca apoi să-i permită orice, odată intrat în fabrica de vândut obezitate. Frumos și foarte educativ!

Sigur că trebuie să existe măsuri de siguranță dacă ne dorim să creștem laolaltă copiii umani cu cei ai altei specii: la fel ca animalul numit om, și animalul numit câine sau pisică trebuie să fie deparazitat, vaccinat și dus la controale periodice. Până la urmă, discutăm de o responsabilitate, nu de niște jucării. Jucăriile nu sunt vii, aviz celor care se gândesc la un cadou drăguț de Crăciun.

Există nenumărate beneficii pentru sănătate, atunci când un copil crește alături de un animal. Cele de ordin psihologic au determinat Academia Americană de psihiatrie a copilului și adolescentului să recomande părinților să-i crească pe cei mici alături de animale, întrucât asta i-ar predispune la un grad ridicat de empatie și aptitudini sociale superioare celor care nu au animale în casă. Un studiu vorbește chiar despre un nivel crescut de încredere în propriile puteri și o dezvoltate cognitivă mai mare.

Apoi, ar fi alergiile, nu? Un studiu în care au fost analizate probele de sânge a 566 de copii a scos la iveală că adolescenții care au crescut alături de o pisică în primul an de viață au avut un risc cu 48% mai redus de a dezvolta alergie la pisici, în timp ce băieții care au crescut alături de câini au prezentat un risc cu 50% mai redus de a dezvolta alergii față de aceștia.

Un alt lucru important, mai ales azi, când devine extrem de greu să îi convingem pe cei mici să se dezlipeasca de ecrane, este faptul că acei copii care cresc alături de câini fac mai multă mișcare. Există chiar studii care au inclus în beneficiile pe care le poate aduce un animal sănătății și tensiunea arterială scăzută și un nivel de colesterol scăzut.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat