Un doctor pe zi ține merele departe

Un medic, Michael Greger, povestește în cartea sa, Cum să nu mori, despre cum, de-a lungul carierei, i-au fost oferite nenumărate mese gratuite la care se serveau fripturi și o mulțime de alimente procesate, dar niciodată nu a primit ceva gratuit de la vreo companie care comercializează broccoli. De ce oare?

Ne uităm cu toții la reclame, nu? Ați văzut vreo reclamă la merele de Voinești, de pildă? N-ați văzut. Vedem în schimb cât de multe farmacii avem și cât de multe medicamente se promovează în pauzele publicitare ale televiziunilor. De ce? Pentru că… profit mare, pentru că bugete imense, pentru că medicina modernă este despre a alinarea suferinței, cu ajutorul medicamentelor, nicidecum despre o bună stare de sănătate, prin prevenție. Să ne gândim, am tot spus-o aici și-o voi spune cu speranța că unii vor înțelege: dacă suntem ceea ce mâncăm și cele mai multe boli sunt rezultatul unor obiceiuri alimentare proaste, ce s-ar întâmpla cu toată industria alimentară și cu toată industria pharma dacă statele ar investi sume imense pe partea de educație, dându-le oamenilor informațiile de care au nevoie pentru a-și menține o bună stare de sănătate de-a lungul vieții? N-ar fi tocmai bine pentru oamenii ăștia conduși în viață de ideea de profit, nu? Vă dați seama ce-ar înseamna ca, având cunoștințe despre efectele băuturilor carbogazoase și ale mâncării procesate asupra oamenilor, cetățenii ar considera că e nedemn pentru o ființă umană să lucreze pentru aceste companii? Ar fi o șmecherie, nu? Sigur, e o utopie, niciodată sistemul ăsta atât de bine construit nu va fi pus în pericol. Mă rog, asta nu înseamnă că nu trebuie să încercăm, nu?

În anul 1903, Thomas Edison – ați auzit de el, omul cu becul – a spus că medicii viitorului nu vor mai prescrie medicamente, ci își vor instrui pacienții în privința dietei și a prevenirii bolilor. Din păcate, Edison a greșit, plecând de la o premisă falsă, aceea că noi, oamenii, suntem buni. Nu suntem, tati!

Și uite cum am ajuns în situația de azi, în care mâncarea e din ce în ce mai ieftină, deci din ce în ce mai nocivă pentru sănătate și, cu toate astea, noi, oamenii, credem că putem mânca orice, iar apoi, când apar probleme, rezolvăm cu pastile. Cum Doamne apără și păzește putem fi atât de naivi? V-aștept, de la 22,30, la Starea nației.

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat