Să alegem binele, nu răul cel mai mic

Tot spun aici că toate problemele de sănătate pe care le avem pleacă de la nutriție, iar felul în care ne hrănim este legat strict de educație. Vă dau un exemplu concret. Nu doar adulții au trecut prin experiența alegerii răului cel mai mic, ci și copiii. Cu două zile înaintea celui de-al doilea tur de scrutin două grădinițe private au încercat să reproducă pentru cei mici experiența din secția de votare, copiii având de ales pentru desertul de luni între ecler și brioșă. Au avut de ales, așadar, la fel ca părinții lor în această duminică, răul cel mai mic. De ce să alegi între broccoli și morcov sau între măr și banană? N-ar fi venit nimeni la vot? Sau poate în primul tur or fi fost și fructele și legumele, dar au pierdut în fața zahărului…

Opțiunile nu au venit și cu o listă de ingrediente sau măcar cu un semn de avertizare în privința produsului cu cea mai mare cantitate de zahăr. Au fost doar două poze, experiența reproducând și aici întocmai campania electorală reală: fără dezbateri și fără șanse de a înțelege din ce aluat sunt făcuți candidații.

Lăsând gluma la o parte, in cazul copiilor, pe de altă parte, avem de-a face cu o alegere care îi poate urmări toată viața și care îi va predispune la obezitate și, mai apoi, la diabet și boli de inimă. Există o carte, Capcana plăcerii, apărută acum vreo 15 ani, care explică cât de greu este să rupem cercul dependenței de alimente nesănătoase. Dacă nu aveți timp de carte, exisă și un Ted Talk cu același nume.

Zahărul intră în categoria acelor substanțe care care produc dependență. Precum alcoolul și drogurile, acesta reduce receptorii dopaminei – acel neurotransmițător care ajută la controlarea centrilor de recompensă și plăcere ai creierului. Strategia moderației nu ține aici, întrucât creierul aflat în această stare nu mai poate controla apetitul pentru dulciuri. Soluția este de a opta pentru fructe în loc de prăjituri, indiferent de vârsta la care ne aflăm și de a folosi. Degeaba impunem reguli și moderație după ce chiar noi, părinții și educatorii, am contribuit la instaurarea comportamentului adictiv al copiilor. Să ne gândim un pic așadar și ce efecte pe termen lung au de fapt aceste jocuri aparent educative…

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat