Mi se pare incredibil că nu există la școală, de la grădiniță până la clasa a douăsprezecea, o materie care să se numească, simplu, Prevenția bolilor. Să aibă loc între elevi discuții de genul:
– Băi, ai învățat ceva la prevenție, cică ne dă test?
– Nu, frate, și nici n-am fost la ultima oră. Din ce ne dă?
– Din combinarea corectă a alimentelor.
E, ziceți și voi, poate avea loc un asemenea dialog? Nu poate. Știți de ce? Pentru că în acel moment ar dispărea toate fast-foodurile, toate băuturile alea…, ăăă, cum avem voie să le zicem la tv fără să luăm amendă pentru că spunem că niște firme vând moarte la bidon… a, da, ar dispărea toate ”băuturile carbogazoase de tip cola”, n-am mai combina ceafa cu cartofi prăjiți, poate că mulți dintre noi n-ar mai hali atâta carne, am consuma zilnic legume și fructe, am bea suficientă apă și așa mai departe, lucruri care vin la pachet cu o alimentați sănătoasă: grija pentru mediu, pentru animale, pentru resurse, chestiuni care ar duce la empatie, ptiu, ptiu, ptiu, drace!
Păi, ce să faci, frate, cu astfel de oameni pe planetă, sunteți nebuni? Ce-ar mai face industria alimentară? Ce-ar face mall-urile? Ce-ar mai face industria pharma? Deci, ne liniștim, da? O asemenea materie nu va exista niciodată. Sau probabil că va fi introdusă în ultima săptămână de existență a planetei. Da, după ce va deveni clar că s-a terminat totul, va apărea cineva care să spună: de astăzi, vom introduce materia Prevenția bolilor în școli. Da, e posibil să fie prea târziu, dar mai bine mai târziu decât niciodată, nu?
Ce suntem învățați noi, acasă și la școală, despre sănătate și prevenție? Că răcești când transpiri și e frig afară, că te doare-n gât dacă bei apă rece vara după ce alergi, de-astea. Dar știm cumva că suntem ceea ce mâncăm? Că alimentele și rutina alimentară sunt cele care duc, în timp, la cele mai multe dintre bolile pe care le dobândim? Deloc.
Citeam zilele trecute că, potrivit unor studii serioase, cazurile de Alzheimer, de pildă, o boală care afectează din ce în ce mai mulți oameni în vârstă, s-ar putea înjumătăți doar dacă s-ar umbla la alimentația pacienților și dacă s-ar lucra la prevenție cu cei care nu prezintă încă semne ale bolii. Se va întâmpla asta? Nu. Dacă întrebați de ce vă pleznesc!