Când discuți cu o persoană care vrea să dea jos kilogramele în plus, afli rapid că, între altele, a renunțat să mai mănânce seara. ”Gata, mi-am făcut ordine în viață, bag numai salate cu pui – o prostie -, am mai tăiat din pâine – ok, dar nu dă rezultate -, merg la sală – ok, dar insuficient, și ”nu mai mănânc seara. Că asta era problema. Așa am luat 30 de kile în ultimii zece ani; Ajung acasă de la muncă, obosit, mă bag în frigider și rad tot!”
Deci, ce legătură există între momentul din zi în care mâncăm și îngrășat? Din punct de vedere fiziologic ne este indiferent când anume consumăm caloriile în plus. Cu alte cuvinte, ne îngrășăm atunci când mâncăm mai multe calorii decât putem consuma, iar momentul zilei nu influențează cu nimic acest proces. Nu se întâmplă ceva magic după ora 18 sau 19 care să ne facă să depunem mai multă grăsime decât am face-o în timpul zilei, în ciuda intuiției noastre legate de faptul că mâncarea consumată seara se depune mai ușor.
Există câteva studii care scot la iveală adevăratele motive pentru care cei care mănâncă la ore târzii sunt predispuși la a se îngrășa. Un studiu publicat acum mai bine de 10 ani a analizat comportamentul alimentar a 94 de persoane și a arătat că aceia care mâncau seara târziu, între 23 și 5 dimineața, consumau în medie cu 500 de calorii mai mult decât aceia care aveau ultima masă înainte de ora 23. De ce? Aveau mai multe ocazii de a mânca pe parcursul zilei, un interval de timp mai mare disponibil, precum și faptului că seara erau mai tentați să mănânce alimente hipercalorice.
„Noi seara nu mâncăm”, ca deviză pentru slăbit, are sens numai dacă am constatat că ne e imposibil să ne abținem seara de la a mânca necontrolat alimente bogate în calorii.
Deci, nu faptul că mâncăm târziu ne îngrașă. De vină poate fi oboseala care te face să mănânci mai mult, pentru că organismul vrea să adune rezerve de energie. De vină poate fi stresul. Și cât dormim e foarte important. Dar cea mai mare problemă este ce mâncăm. Dacă e vorba de mâncare procesată sau de o șaorma de la non-stop atunci da, e clar că ne vom îngrășa. Așadar, ce mâncăm e mult mai important decât când mâncăm.