Cât de justificată este frica noastră de carbohidrați? Auzim adesea cum oamenii din jurul nostru, hotărâți să dea jos kilogramele în plus, încep prin a declara război carbohidraților și apoi continuă prin a urma o dietă keto, bogată în grăsimi animale și săracă în carbohidrați. Cei mai curajoși își propun chiar să elimine complet carbohidrații din alimentație.
Carbofobia, am fost și eu acolo, am experimentat pe mine, așadar, are la bază o neînțelegere a modului în care funcționează organismul nostru, de fapt. Avem, din fericire, numeroase studii care ne pot ajuta să înțelegem mai bine raportarea corpului nostru la carbohidrați. Excesul caloric de orice fel de îngrașă, însă ne este mult mai la îndemână să stocăm grăsimi din grăsimi decât să transformăm carbohidrații în grăsimi.
Un studiu din 2004 a comparat o dietă săracă în carbohidrați cu una săracă în grăsimi din perspectiva scăderii în greutate, a compoziției corporale și a factorilor de risc pentru diabet și boli cardiovasculare. Subiecții au slăbit comparabil în cele 10 săptămâni ale intervenției (cei din grupul „sărac în grăsimi” au slăbit în medie 6.8 kg, respectiv 7.0 kg în grupul „sărac în carbohidrați”), însă important de remarcat este că aceia care au avut dieta bogată în carbohidrați au pierdut în medie 1 kg masă slabă (deci musculară), pe când cei cu dieta săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi au pierdut 1.9 kg masă slabă, aproape dublu din masa musculară, iar asta în ciuda faptului că aceștia consumau semnificativ mai multă proteină. Așadar, în ciuda faptului că au slăbit la fel de mult, cei care s-au abținut de la carbohidrați au pierdut foarte multă masă musculară, masă care se pune foarte greu înapoi și de care chiar nu ne dorim să scăpăm, ci dimpotrivă, nu?
Sigur, nu toți carbohidrații sunt la fel de utili organismului nostru. Zaharurile simple, despre care am mai vorbit (ascunse bine în denumirile de pe etichete), nu ne aduc mari beneficii. În schimb, carbohidrații complecși din surse integrale care se eliberează lent, vin la pachet cu fibre și micronutrienți de care nu ar trebui să ne privăm organismul. Deci, legume și fructe, fraților!