Mitul detoxifierii

Ne dorim atât de mult să existe soluții rapide și eficiente pentru tot ce facem greșit în viață încât picăm foarte ușor în capcana celor care ni le vând. Întrebare: dacă ne lovim, zilnic, timp de câteva săptămâni, cu un ciocan în genunchi, să zicem – da, mă, să doară – am putea rezolva apoi problema aplicând un plasture-minune?
Și atunci, de ce ne-am aștepta, totuși, să rezolvăm cu câteva sucuri sau băi la picioare probleme de sănătate la care am contribuit chinuindu-ne corpul zeci de ani? Poate pentru că „vânătăile” nu sunt la fel de vizibile precum cele din genunchi? Posibil. În orice caz, promisiunile detoxifierii, indiferent de celebritățile care le promovează, nu au fost niciodată îndeplinite. Cel puțin acesta este consensul științific.

Un studiu publicat în 2014 în Jurnalul de științe nutriționale arată că nicio dietă comercială care promite detoxifiere nu și-a demonstrat eficiența. Înainte de asta, prin 2007, mai mulți oameni de știință reuniți sub numele Sense about Science au contactat 15 companii care fac profit din promisiuni idioate cu detoxifierea, pentru a reuși să identifice măcar o toxină pe care aceste produse reușesc să o elimine. Deloc surprinzător, nu au obținut niciun răspuns. Practic, niciuna dintre cele 15 companii nu a reușit să explice ce toxine au în vizor produsele lor „minune”.

Sigur, ideea curățării rapide a organismului nu este nouă. Și azi se mai apelează la lipitori pentru astfel de terapii. Important de reținut, în afară de faptul că ne învârtim în zona pseudo-științei cu aceste practici (fie că vorbim de lipitori, detox cu pastile, sucuri sau băi cu apă ionizată), este că organismul nostru este capabil să se detoxifice singur. Pielea, sistemul limfatic, sistemul gastro-intestinal, rinichii, ficatul – toate acestea lucrează împreună pentru a converti substanțele toxice care pătrund în corpul nostru în substanțe pe care le putem fie stoca, fie elimina.

Pentru a păstra acest mecanism funcțional e suficient să facem câteva lucruri de bun simț: să mâncăm echilibrat, să facem mișcare, să dormim suficient și să nu abuzăm de alcool, tutun, droguri sau medicamente. Nu? Nu merge, nu? Mai bine arunci la toaletă niște bani buni și îți iei niște prafuri inutile, că ai văzut tu reclama aia, nu?

Distribuie:

Copiază linkul
Linkul a fost copiat