Părem incapabili să pricepem că suntem exact ceea ce mâncăm! Cumva tot sistemul nostru educațional – construit și influențat de marile corporații și de goana după profit – pare a avea drept scop ținerea noastră în întuneric.
Pentru cei mai mulți oameni, nu există nicio legătură între ceea ce mâncăm zilnic, între obiceiurile noastre alimentare, și problemele de sănătate. De ce?
Într-un singur caz funcționează lucrurile, dar și acolo suntem descurajați să luăm măsuri: când vine vorba despre creșterea în greutate. Acolo, oamenii fac imediat o legătură între kilogramele în plus, care se văd, și obiceiurile alimentare. Dar prea puțin dispuși să facă un efort real, cei mai mulți își irosesc energia și banii testând tot felul de diete idioate, despre care s-a demonstrat clar că nu funcționează pe termen lung.
Ei bine, mă întreb ce trebuie să se întâmple ca să înțelegm că toate bolile pe care le dobândim în timp pleacă de la ceea ce mâncăm? Știți de pildă că din sistemul nervos face parte nu doar sistemul nervos central, format din creier și măduva spinării, ci și sistemul nervos intestinal sau entric? Și că sistemul nervos central și sistemul nervos entric iau naștere din același țesut, în cursul dezvoltării intrauterine și sunt conectate prin nervul vag, care „rătăcește” prin sistemul digestiv, cum spune doctorul David Perlmutter, în cartea sa, „Alimentația pentru un creier sănătos.” De fapt, neuronii din intestine sunt atât de numeroși, încât mulți cercetători îi numesc astăzi „al doilea creier”.
Practic, cele mai multe dintre bolile creierului, de care suntem complet dezinteresați în timp ce le alimentăm serios zeci de ani, provin de la proastele obiceiuri alimentare pe care le avem. E, și-atunci de ce spunem: lasă, iau ceva repede de la fast-food, că n-am timp să mănânc sănătos! Azi așa, mâine la fel, peste un an, doi, cinci, la fel, până când corpul cedează și ne întrebăm ca tâmpiții ce-am făcut greșit? Pentru început, vă propun doar să vă gândiți la treaba asta câteva minute, seara, când treceți în revistă ce și cum ați mâncat în ziua respectivă. Ne vedem mâine.